In gebruik genomen Energy Hub REC Tholen leidt tot meer ruimte op het elektriciteitsnet

10 JUN 2024 08:00 | Stedin Netbeheer B.V

Rotterdam, 10 juni 2024 – Op het Zeeuwse Tholen is vandaag onder grote belangstelling de eerste energy hub (e-hub) in Nederland in gebruik genomen. In deze e-hub kunnen bedrijven stroom met elkaar delen. In september 2023 tekenden bedrijvencollectief REC Tholen en netbeheerder Stedin een groepscapaciteitsovereenkomst. Na de plaatsing van de batterij kon de e-hub van start. Binnen de e-hub combineren de deelnemende bedrijven opwek, opslag en slim gebruik van het elektriciteitsnet om de pieken in vraag en aanbod op te vangen. Dit biedt zowel voor de ondernemers op bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelen in Tholen veel extra ruimte op het net, maar leidt ook tot meer netcapaciteit in de regio.

Op de bedrijventerreinen in Tholen hebben 31 bedrijven zich aangemeld voor het op elkaar afstemmen van vraag- en aanbod van energie, het gezamenlijk in- en verkopen van energie en soms zelfs het uitwisselen van energie. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt. Met slimme sturing creëren de ondernemers meer ruimte op het net voor zichzelf. Het aansluiten van de batterij door energiepartner Kenter met een capaciteit van 2 megawatt, zorgt ervoor dat de individuele capaciteit kan worden gedeeld. Alle bedrijven worden één voor één aangesloten op de batterij. De batterij haalt de pieken uit het stroomnet en de onbalans op het net wordt gebalanceerd. Met hulp van zonnepanelen en zo nu en dan wat stroom van het net, wordt de batterij opgeladen.

Meer energy hubs

David Peters, CTO van Stedin: “Energy hubs zijn belangrijk in de ontwikkeling naar een duurzaam energiesysteem. Het aansluiten van de batterij in Tholen op ons net is een belangrijke ontwikkelstap op weg naar het nieuwe energiesysteem. Een energy hub kan zorgen voor nieuwe ruimte als bedrijven door netcongestie niet meer verder kunnen groeien. Hierdoor kunnen we meer doen met ons net. Energy hubs blijven maatwerk. REC Tholen is als pilot belangrijk om de lessen te leren over de totstandkoming van een energiehub. Stedin wil er graag aan bijdragen om meer energiehubs van de grond te krijgen”.

Peter van Tuijl van On E Target, initiatiefnemer van dit project: “We werken met deze e-hub aan collectieve verduurzaming, dit is een voorbeeld voor Nederland. Het is de bedoeling om dit veel meer te gaan doen. Door samen te werken maken we slim gebruik van het net. Je ziet nu al dat er meer ruimte vrijkomt voor de deelnemende bedrijven en op termijn zal het ook ontlastend zijn voor de netcongestie in Tholen en omgeving.”

Deze e-hub is ontstaan door een samenwerking tussen een aantal partners: On E Target, Firan, Kenter, Rabobank, Stedin, gemeente Tholen en REC Tholen. Zij geloven dat je alleen stappen zet in de energietransitie als je samen werkt.

Meer informatie over energy hubs vind je op de website van Stedin, of middels deze video over de e-hub in Tholen.

Over Stedin Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. Dat is de missie van Stedin. Stedin is de onafhankelijke netbeheerder van het gas- en elektriciteitsnet in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland. Stedin zorgt ervoor dat ruim 2,3 miljoen huishoudens en zakelijke klanten over energie beschikken om te leven, werken en ondernemen. Daarbij werkt Stedin aan een duurzaam energiesysteem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. Ons werkgebied is een overwegend stedelijke en industriële regio. In dit gebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Stedin heeft ruim 5.000 medewerkers en het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid