P E R S B E R I C H T
Op 15 april zal verschijnen het boek Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis van Bòi Antoin en Cees Luckhardt.
Het boek bevat veel nieuwe, nog nooit gepubliceerde, schokkende zaken in de koloniale geschiedenis van Bonaire en Nederland, gebaseerd op jarenlang onderzoek door Bòi Antoin en Cees Luckhardt. Niet alleen volwassenen werden als slaafgemaakten op de slavenschepen vervoerd, het betrof echter ook kinderen en zuigelingen. Soms in hele grote aantallen, hoewel dit niet in alle tijden goed na te gaan is. De slaafgemaakten werden vanaf de 17 eeuw gestimuleerd om bij elkaar te wonen met als doel ''volksplanting' of 'slave breeding' (broedplaats van slaven). Ook wordt het geromantiseerde beeld van de 30 van oorsprong witte slavenhutjes, de belangrijkste toeristische attractie van Bonaire, op basis van historische feiten bijgesteld. Zoals hun late bouwjaar, bovendien kunnen het onmogelijk woningen of huisjes genoemd worden.
Bonaire kende voor de komst van de Europeanen minstens 9 nederzettingen van oorspronkelijke bewoners. Voor Nederland was Bonaire behalve een straf- en verbanningskolonie een belangrijk verversingsstation en zoutleverancier. Honderden slaafgemaakte Afrikanen moesten er in sommige tijden als kettingslaven dwangarbeid verrichten op de natuurlijke zoutpannen. Velen kregen lichamelijke klachten van het werken in ‘de witte hel’. Met dit leesboek wordt bekend dat niet één maar twee opstanden plaats vonden op Bonaire, in 1765, ruim dertig jaar voor de grote Tula opstand van 1795. De slaafgemaakten op de zoutpannen op Bonaire leverden een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse kolonialisme waarin zout een belangrijk exportartikel was. Zout was een belangrijk militair strategisch artikel tot in de 19e eeuw.
Dit en nog veel meer is terug te lezen in het 224 bladzijden tellende boek, waarin ruim 30 (archief)stukken uit met name het Nationaal Archief worden geciteerd en waarvoor tientallen boeken zijn geraadpleegd.
Journalist Bòi Antoin spant zich in om de Bonairiaanse cultuur te bewaren en haar (orale) geschiedenis te ontsluiten. Hij is oprichter van het archief FuHiKuBo (Fundashon Históriko Kultural Boneriano) en initiatiefnemers van de website ArchivoBoneiru. Voor zijn verdiensten ontving hij in 2002 een Zilveren Anjer.
Cees Luckhardt is docent geschiedenis & wereldburgerschap. Hij schrijft naast schoolboeken historische artikelen voor het Antilliaans Dagblad en de Boneriano/Extra-Bonaire, de krant van Bòi Antoin. Hij werkte drie jaar als geschiedenisdocent op het eiland en geeft sindsdien lezingen over Bonaire en haar koloniale geschiedenis.
Het boek is te bestellen bij LM Publishers via https://lmpublishers.nl/product/bonaire-een-koloniale-zoutgeschiedenis, de boekhandel en bol.com.
- Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis - verkoopprijs €24,50 - ISBN 9789469229879 - paperback 224 pagina's -
Boekpresenatie 15 april:
Dutch Caribbean Book Club organiseert i.s.m. het Nationaal Archief op zaterdag 15 april om 13:00 uur een lezing over het boek.
Cees Luckhardt zal op deze middag vertellen over zijn onderzoek waarbij o.a. de archieven van het Nationaal Archief en andere (orale) bronnen zijn geraadpleegd. Hij zal ook ingaan op de historische feiten van de witte slavenhutjes. Frida Winklaar Domacassé zal een gedicht voordragen over het thema van dit boek. Luckhardt zal na zijn lezing het eerste exemplaar van het boek aanbieden aan mevrouw Alexandra van Huffelen, Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering.
Tijd: 13:00 tot 14:15 uur (inloop vanaf 12:30 uur)
Borrel: 14:15 uur
Bezoek tentoonstelling ‘Op de Kaart’: 15:00 tot 17:00 uur
Locatie: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag
Toegang: € 7,50 incl. toegang tentoonstelling
Ticketverkoop: via de website van het Nationaal Archief
Dit is een origineel bericht van LM Publishers
Ga naar alle berichten van deze organisatie.