Nederlander heeft behoefte aan meer gezelligheid in de buurt
Onderzoek van RegioBank: Nederlanders vieren de feestdagen dichtbij dit jaar
Nederlanders geven hun buurt een 7,4
60% van de Nederlanders vindt dat Corona de buurt niet gezelliger heeft gemaakt
Nederlanders vieren Kerst thuis (69%) of in de buurt (10%)
Jongeren vieren Oud & Nieuw vaker buitenshuis
De meeste Nederlanders zijn tevreden met hun buurt maar missen sociale cohesie. Beeld: Robin Ooode fotografie
Utrecht, 21 december 2021 – Nederlanders (van 18 jaar en ouder) zijn tevreden over hun buurt, maar hebben behoefte aan meer sociale interactie. De meerderheid vindt bovendien dat corona de omgeving niet gezelliger heeft gemaakt. Dat is de uitkomst van een landelijk buurtonderzoek van RegioBank. Nederlanders blijken vooral te spreken over de voorzieningen, de veiligheid en de hoeveelheid groen in de buurt, al zijn er regionale verschillen. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat we tijdens de feestdagen vooral thuis of in de buurt blijven.
De buurt tijdens corona: niet leuker op geworden
Corona heeft het buurtleven niet fijner gemaakt. En dat terwijl mensen baat hebben bij een prettige buurt. Bijna 60% van de Nederlanders vindt hun buurt niet leuker dan voor de pandemie, en een net zo grote groep vindt het er niet gezelliger op geworden. En dat terwijl er wel degelijk ideeën zijn om de buurt gezelliger te maken. Zo kwamen de in het onderzoek ondervraagde personen zelf met ideeën om de sociale cohesie in hun buurt te versterken, bijvoorbeeld een Whatsapp-groep voor de buurt, een buurtregisseur en zelfs een jeu-des-boulesbaan.
Nederlanders zijn sociaal
Aan de intentie ligt het dus gelukkig niet. De meeste Nederlanders lijken dan ook doordrongen van het belang van een sociale buurt. Zo zegt maar liefst 99% van de meer dan 1.000 respondenten dat zij hun buren groeten en heeft ruim de helft in het afgelopen jaar een kopje koffie gedronken met de buurtgenoten. Ook klussen (37%) en wandelen (24%) met buurtgenoten zijn populaire activiteiten.
De feestdagen worden in en om het huis gevierd
De feestdagen zijn in aantocht en die zien er dit jaar, logischerwijs, anders dan anders uit. Dat blijkt ook uit de plannen van Nederlanders: zo’n zeven van de tien mensen viert Kerst thuis (69%), en ook Oud en Nieuw wordt meestal thuis (66%) of in de buurt gevierd (11%). Jongeren vieren Oud en Nieuw juist vaker buitenshuis: 43% van hen viert de jaarwisseling niet thuis (versus 21% van gemiddeld Nederland.
Prof. dr. Jochem Tolsma, bijzonder hoogleraar bij de Rijksuniversiteit Groningen onderstreept het belang van de buurt: “Sociologen doen al lang onderzoek naar hoe buurtkenmerken samenhangen met bijvoorbeeld sociaal vertrouwen, gezondheid, onderwijs- en arbeidsmarktkansen. Hoewel kenmerken van bewoners, zoals opleiding en inkomen, belangrijker zijn dan buurtkenmerken, doen buurten er wel degelijk toe. Als je in een goede buurt woont, heb je betere kansen in het leven. Daarnaast: om sociale scheidslijnen te overbruggen is het belangrijk om in contact te komen met elkaar. Contact met buurtbewoners kan daar zeker aan bijdragen.”
Nieuwjaarswens: de buurt fijner maken
Hoewel er dus zeker verbeteringen mogelijk zijn, geven Nederlanders hun buurt over het algemeen gelukkig een voldoende: een 7,4. Met een score van 6,5 blijft er echter werk aan de winkel voor de gezelligheid, waaronder contact met buren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlanders hun buurt voor het nieuwe jaar meer feestelijke activiteiten toewensen (21%), al zijn betere voorzieningen voor ouderen (22%) en meer groen (24%) ook populair. Om mensen een handje te helpen hun buurt fijner te maken, is RegioBank een actie gestart: iedereen mag z’n idee voor een fijnere buurt op een wenskaart in één van de kantoren van de Zelfstandig Adviseurs schrijven en dan worden begin volgend jaar een aantal buurtwensen met hulp van de bank vervuld.
Rein Wispelweij van RegioBank onderstreept het belang van de buurt voor fijn wonen: “Goed contact met de buren, genoeg voorzieningen en veel groen zorgen ervoor dat mensen prettig kunnen wonen, werken en leven. In een fijne buurt voelt iedereen zich thuis: bewoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. We zijn blij om te zien dat de meeste mensen best gelukkig zijn met hun omgeving, maar het is overduidelijk dat er nog veel verbetering in zit.”