Ronald McDonald Huis Emma is weer thuis

17 SEP 2024 10:00 | Ronald McDonald Kinderfonds

Ronald McDonald Huis Emma is weer thuis

Na een intensieve verbouwing opent Ronald McDonald Huis Emma weer haar deuren op de Meibergdreef 11, Amsterdam Zuidoost. Vanaf 24 september kunnen gezinnen met een ernstig ziek kind, dat opgenomen is in het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC, weer gebruik maken van het Huis dat naast Amsterdam UMC staat.

De afgelopen 40 jaar hebben duizenden gezinnen in Ronald McDonald Huis Emma geleefd: dicht bij hun zieke kind in het Emma Kinderziekenhuis. Om ook in de toekomst alle gezinnen te kunnen opvangen, is het Huis de afgelopen periode gerenoveerd, verbouwd en verduurzaamd. Een deel van het Huis is afgebroken en opnieuw opgebouwd en het deel met alle slaapkamers is compleet gerenoveerd. Ronald McDonald Huis Emma heeft voor deze verbouwing samengewerkt met Heyligers architects voor het ontwerp. Salverda Bouw heeft de bouw gerealiseerd.

Natuurinclusief wonen

Heyligers architects wilde een uitnodigend Huis bouwen en maakte daarom een transparante voorgevel. Het hout in de gevel gaat vergrijzen, wat ervoor zorgt dat het Huis zal opgaan in de natuur. Daarnaast is er gedacht aan natuurinclusief wonen. Er zijn nestkasten voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen geïntegreerd in de muren. 

Ook is Huis Emma helemaal van het gas af en heeft het nu deels een groen dak met zonnepanelen. Om het groene karakter van het Huis te benadrukken, is er een boom geplaatst in de ontvangstruimte. Goed voor de sfeer, de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid.

Thuiskomen

Jamie uit Geleen komt met haar gezin regelmatig in Ronald McDonald Huis Emma. Ondanks de soms verdrietige en spannende situatie rondom de gezondheid van haar zoon is het verblijf in Huis Emma altijd goed: ‘Ronald McDonald Huis Emma is een fijne, warme plek om te verblijven dicht in de buurt van het ziekenhuis. Na een lange dag in het ziekenhuis gaan we altijd snel terug naar het Huis om weer tot rust te komen en lekker te spelen. Mijn kinderen kijken er dan ook erg naar uit dat, wanneer de verbouwing klaar is, we weer met zijn allen in het Huis overnachten.’

Bestuursvoorzitter Ferd Grapperhaus is blij met de op handen zijnde opening van Ronald McDonald Huis Emma: ‘Het voelt als thuiskomen na een lange reis. We verlieten een warme plek dat hard aan vernieuwing toe was en bouwden een veilig nieuw onderkomen voor gezinnen die het zo hard nodig hebben. We hopen dat deze families zich weer net zo welkom en vertrouwd zullen voelen in ons nieuwe Ronald McDonald Huis zoals ze dat de afgelopen veertig jaar hebben gedaan.’

Open Huis 

Op 21 september geeft Ronald McDonald Huis Emma graag buurtgenoten, betrokkenen en geïnteresseerden de kans om het Huis van dichtbij te bekijken. Een unieke kans om, vlak voor de gasten weer in het Huis verblijven, de gastvrijheid te ervaren en kennis te maken met de betrokken vrijwilligers die het Huis dag en nacht draaiende houden. 

   

Officiële opening

Vrijdag 20 september zal Huis Emma officieel geopend worden door Alexander Scholtes, wethouder Gemeente Amsterdam, en Robert ten Brink, ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. De opening vindt plaats tussen 15.00 en 17.00 uur. 

  

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen