'Sporters stoppen het vaakst met sporten door een knieblessure'

02 NOV 2023 10:51 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Onderzoeker / Projectleider, VeilligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Dramatische avond Bayern München: afgang bij Saarbrücken én blessure De Ligt | Voetbal | NU.nl

Voetballer De Ligt viel gisteren bij Bayern Munchen geblesseerd uit. Hij maakte na ruim twintig minuten een sliding en greep daarna meteen naar zijn knie. Het is geen uitzondering dat er blessures aan de knie ontstaan.

In 2022 ontstonden er naar schatting 1,2 miljoen knieblessures tijdens het sporten, 23 procent van het totaal aantal sportblessures. Knieblessures verschillen in gradatie van licht tot ernstig. Ruim twee derde van de knieblessures (69 procent) is dermate ernstig dat de sporter tijdelijk niet kan sporten.

De duur van het verzuim loopt uiteen, het gemiddelde sportverzuim per knieblessure komt neer op 17 dagen. Bij ernstige knieblessures zoals een voorste kruisbandruptuur duurt het herstel vele weken langer. Een knieblessure is voor veel sporters ook een reden om te stoppen met sporten.

Door de vele knieblessures rijst de vraag of preventie niet mogelijk is. Het antwoord is dat dat wel kan, er zijn effectieve preventieve oefenprogramma’s, maar preventie wordt nog maar weinig toegepast. Om preventieprogramma’s goed in te kunnen zetten, is het voor sportonderzoekers belangrijk om risicogroepen voor knieblessures in Nederland beter in kaart te brengen.

De 1,2 miljoen knieblessures ontstaan namelijk niet alleen bij voetbal. Vervolgens is het noodzaak om de preventieve programma’s verder af te stemmen op specifieke risicogroepen.

Meer binnen de rubriek Sport