TKP Pensioen introduceert Axini’s volautomatisch testen in het nieuwe pensioenstelsel

23 MEI 2024 08:12 | Axini B.V.

23 mei 2024, Groningen/Amsterdam - TKP past als eerste pensioenuitvoeringsorganisatie testautomatisering van Axini toe voor het volautomatisch testen van haar administratiesysteem voor het nieuwe pensioenstelsel. Het scripten en onderhouden van tests behoort tot de verleden tijd.

TKP grijpt het nieuwe pensioenstelsel aan voor innovatie in haar IT-landschap. Bij gangbare testmethoden worden losse tests vooral met de hand gescript, al dan niet met rekenmodellen in bijvoorbeeld Excel. TKP kiest voor een fundamenteel andere aanpak: automatische generatie en uitvoering van tests met het Axini Platform. TKP zet details van de pensioenregelingen in een model. De software van Axini maakt vanuit het model automatisch testgevallen en testdata, voert de tests uit, rapporteert over afwijkingen en over de volledigheid van de tests. Tests zijn volledig synthetisch (kunstmatig), dus problematiek zoals met het anonimiseren van productiedata behoort tot het verleden.

“Zodra we een nieuwe release van Plexus – ons nieuwe cloud-based pensioenadministratiesysteem – krijgen, testen we deze met één druk op de knop helemaal door. We kunnen zo direct feedback geven en weten op elk moment waar we staan.”, aldus Max Pieters, Manager Design van TKP.

Toekomstige aanpassingen, vaak een achilleshiel bij grote testverzamelingen, zijn veel overzichtelijker. Een wijziging in een pensioenregeling wordt een-op-een in het overeenkomstige deel van het model verwerkt. Vanaf dat moment zijn alle tests weer actueel en volledig.

Quotes

Jonathan Koopmans, CTO van TKP:

“Met Axini hebben we een schaalbare oplossing in huis gehaald waarmee we geautomatiseerd kunnen testen of de regeling van onze klanten correct in onze pensioenadministratie zijn verwerkt. Hiermee zijn we aantoonbaar in control bij de complexe transitie naar het nieuwe pensioenstelsel”.

Menno Jonkers, CTO Axini:

“We hebben het vaak over shift-left: versnelling krijgen door eerder in het software-ontwikkelproces je specificaties en testen goed te hebben staan. TKP laat heel mooi zien hoe je op die manier de regie pakt in een ambitieus programma met een externe leverancier."

Over TKP Pensioen

TKP Pensioen is een top 3-speler in de Nederlandse markt voor pensioenuitvoering. Zo’n 4 miljoen Nederlanders en 16 pensioenuitvoerders vertrouwen op de dienstverlening van TKP. Of het nu gaat om een pensioenuitkering die juist en op tijd is, of om een actueel overzicht van het opgebouwde pensioen. Centraal in de strategie van TKP staat de focus op eenvoud voor klanten, deelnemers en werkgevers. TKP Pensioen is een dochter van ASR Nederland N.V.

Website: https://www.tkppensioen.nl/

Over Axini

Axini is ontstaan uit wetenschappelijk onderzoek naar model-based software engineering. Axini levert een platform voor het volledig geautomatiseerd genereren en uitvoeren van testen: 100% testautomatisering. Hierdoor kunnen klanten complexe software op tijd leveren zonder concessies te doen aan kwaliteit. In de financiële sector zetten onder andere Achmea (pensioenen en verzekeringen), TKP Pensioen en diverse pensioenfondsen het Axini Platform in. Voorbeeldklanten in High Tech & Rail zijn Thermo Fisher Scientific (high-end elektronenmicroscopen) en ProRail (besturing treinverkeer).

Website: https://www.axini.com/nl/

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen