'Spreekrecht MH17-ramp: een apotheose voor nabestaanden'

06 SEP 2021 15:18 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Carlo Contino, Fonds Slachtofferhulp, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 90 nabestaanden MH17 maken gebruik van spreekrecht in rechtbank | ANP

De komende drie weken heeft de rechter ingeruimd om nabestaanden van de MH17-ramp de gelegenheid te geven te (laten) vertellen wat het neerhalen van het MH17-toestel betekent voor hun leven. Hiermee krijgt het vuistdikke dossier een gezicht én het spreken is essentieel voor de verwerking en erkenning die je krijgt als slachtoffer.

De aanslag op vlucht MH17 in 2014 zette het leven van nabestaanden op zijn kop en heeft tot op de dag van vandaag enorm veel impact. Fonds Slachtofferhulp is vanaf het begin betrokken bij hoe de nabestaanden van de vliegramp de nasleep ervaren en hoe het met hun psychische gezondheid gaat. We maakten lotgenotencontact mogelijk, deden onderzoek naar de juiste hulp en ontwikkelden een rouwbehandeling voor nabestaanden die vastliepen in hun rouwproces.

Op dit moment volgen we, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden wat de impact van het grote MH17-strafproces is. In hoeverre zorgt dit voor erkenning, genoegdoening en een betere rouwverwerking? Of draagt dit juist bij aan secundaire victimisatie en meer psyschische problemen? Maakt het verschil of een nabestaande actief meedoet aan het proces met bijvoorbeeld spreekrecht of niet? Dit soort onderzoek naar de impact van een strafproces op nabestaanden is nog niet eerder gedaan en zal waardevolle inzichten opleveren voor alle nabestaanden die met een strafproces te maken krijgen.

Carlo Contino is Hoofd Beleid & Programma’s bij Fonds Slachtofferhulp

Meer binnen de rubriek Recht