'Kinderen kunnen huidproblemen krijgen door op TikTok aangeprezen cosmetische producten'

07 MEI 2024 16:35 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hester Hendriks

Aanleiding:
Influencers stuwen omzet cosmeticabranche, mede dankzij (heel) jonge volgers

Dermatologen zien een sterke toename van jongeren met huidproblemen die veroorzaakt worden door bepaalde parfums en stoffen in cosmetica, die veelal aangeprezen worden op sociale media. Dit berichtte de NOS. Om dit tegen te gaan moeten ouders met hun kinderen meekijken naar wat er op het etiket staat en waar het product vandaan komt.

In cosmetische producten zitten veel chemische stoffen die geen risico vormen voor de gezondheid. Over de veiligheid van een kleine groep chemische stoffen in cosmetische producten is echter wél discussie, zoals geurstoffen. Ze geven de producten een lekkere geur, maar sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde geurstoffen en kunnen er allergische reacties van krijgen, zoals eczeem, bultjes en jeuk. Ook wasactieve stoffen, die bekend staan om hun reinigende werking, kunnen vervelende allergische reacties veroorzaken.

Daarnaast zijn er ook ‘natuurlijke ingrediënten’ die voor risico’s kunnen zorgen. In de natuur komen ook chemische stoffen voor die schadelijk zijn voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke (etherische) oliën. Daar zitten soms ook geurstoffen in die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Ouders moeten samen met hun kinderen kijken naar wat er op het etiket van producten staat. Online zijn er diverse websites die toelichting geven op de chemische stoffen en de risico’s. 

Ook moeten ouders zich er bewust van zijn dat producten in Europa (en dus ook in Nederland) moeten voldoen aan de Europese wetgeving. Voor producten die bij webwinkels van buiten de Europese Unie zijn besteld, bestaat de kans dat ze niet voldoen aan de Europese wetgeving. Wanneer iets online gekocht wordt is het niet altijd duidelijk of er sprake is van dropshipping. Hierbij wordt de bestelling bij een leverancier buiten de EU geplaatst. Hierdoor kan het zijn dat het product niet voldoet aan de Europese eisen en minder veilig is. 


Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws