Lost in Europe winnaar IJ4EU Impact Award

16 APR 2021 10:25 | Lost in Europe

Het onderzoekscollectief Lost in Europe heeft de IJ4EU Impact Award gewonnen voor het internationale onderzoek naar de verdwijning van minderjarige Vietnamezen. De prijs werd deze week uitgereikt tijdens de #UNCOVERED Conferentie op 14 en 15 april. 

De Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) vakjury overhandigde de prijs aan Lost in Europe “wegens het in de schijnwerpers zetten van het verschrikkelijke verhaal van vermiste migrantenkinderen in Europa.” In totaal hebben vier winnaars de onderzoeksjournalistieke prijs in ontvangst mogen nemen. Zie: https://www.investigativejournalismforeu.net/ij4eu-impact-award-winners-announced/

Onderzoek naar verdwenen vluchtelingenkinderen

Lost in Europe is een onderzoekscollectief van journalisten uit verschillende Europese landen dat probeert te achterhalen wat er is gebeurd met verdwenen vluchtelingenkinderen. Het collectief werd in 2018 in Nederland opgericht.

In haar speech bedankte mede-oprichter Geesje van Haren (VersPers) de 23 journalisten die momenteel werkzaam zijn voor het onderzoekscollectief. Van Haren benadrukte de waardevolle samenwerking tussen de Europese onderzoeksjournalisten. De IJ4EU Impact Award werd uitgereikt aan Lost in Europe journalisten in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Lost in Europe heeft de prijs onder meer te danken aan het onderzoek van mede-oprichter Sanne Terlingen (Argos) naar de verdwijning van minderjarige Vietnamezen. Dit onderzoek leidde in het voorjaar van 2019 tot commotie in de Tweede Kamer. Argos toonde in haar uitzendingen aan dat zestig Vietnamese kinderen spoorloos raakten terwijl ze waren toevertrouwd aan de zogenaamde ‘beschermde opvang’ in Nederland. In navolging hiervan publiceerde Argos in 2021 de laatste reis van Quyen (18) en Hieu (17).

Genomineerde internationale samenwerkingsprojecten

De IJ4EU Impact Award 2021 is de eerste prijs ter wereld die internationale samenwerkingsprojecten tussen onderzoeksjournalisten bekroont. De andere genomineerden waren The Daphne Project, The Ibiza Affair, The Troika Laundromat, The FinCEN Files, The Dodgy Paperwork Undermining Europe’s COVID Fight, Global Anti-Abortion Misinformation, Fraud Factory, Invisible Workers en de Luanda Leaks. 

Prijswinnende publicaties van Lost in Europe: onderzoek naar uitbuiting van Vietnamese minderjarigen in nagelsalons in België: Kristof Clerix (Knack), Doruntina Islamaj (VRJ) en Roeland Termote en Wouter Woussen (De Standaard); onderzoek naar mensenhandel van Vietnamese minderjarigen in Duitsland: Adrian Bartocha en Jan Wiese (rbb en ARD); onderzoek naar Vietnamese minderjarigen in het Verenigd Koninkrijk: Ismail Einashe (The Guardian); de verdwijningen van Vietnamese minderjarigen uit de beschermde opvang: Huub Jaspers en Sanne Terlingen (Argos).

Meer binnen de rubriek Televisieprogramma's