Oorlogsdoden Nijmegen krijgen een gezicht

05 FEB 2025 14:45 | Infocentrum WO2 Nijmegen

Presentatie nieuwste filmportretten

Op donderdag 20 februari 2025 worden in het Infocentrum WO2 Nijmegen aan het publiek de nieuwste videoportretten getoond door de onderzoekers van Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen.

Nijmegen was een van de zwaarst getroffen steden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen verloren hun leven gedurende de oorlog. Zij hebben door het minutieuze werk van de onderzoekers een naam en een plek gekregen op de website www.oorlogsdodennijmegen.nl. Het is een digitaal monument, opgericht voor de duizenden (laatste telling ca. 5.000) personen die destijds door oorlogshandelingen en vervolging om het leven zijn gekomen in of buiten Nijmegen. Mensen die in de stad woonden, werkten, tijdelijk verbleven of daar begraven werden.

De onderzoekers van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen zijn afkomstig van diverse organisaties en opereren onder de vleugels van het Stedelijk Comité 4 en 5 mei. Zij hebben daarbij de afgelopen jaren 21 filmportretten gemaakt waarin de geschiedenis van de slachtoffers wordt verteld en zij, behalve een naam, nu ook een gezicht krijgen. Deze korte portretten zijn gemaakt voor het onderwijs én algemeen publiek.

Op donderdag 20 februari as. worden de nieuwste 8 filmportretten vertoond, van slachtoffers van het Bombardement van Nijmegen, de Jodenvervolging, het Verzet, Market Garden en de Frontperiode.  De volgende deskundigen en hoofrolspelers geven op deze avond toelichting en beantwoorden vragen vanuit de zaal: Bas Aalders, Jan Brauer, Joost Rosendaal, Else Talsma en Merlijn Janssen Steenberg. Wiel Lenders leidt de gesprekken.

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27 Nijmegen

Datum: 20 februari 2025

Aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) Einde: uiterlijk ca. 21.30 uur

Entree: gratis, reserveren via de website is aanbevolen (www.infocentrumwo2.nl)

Neem voor vragen contact op met het Vrijheidsmuseum via welkom@infocentrumwo2.nl of 024-3974404. Foto's zijn stills van de documentaire, vermelding Magic Lantern.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur