'Mensen moeten alert zijn op verkeerd gebruik van producten met chemische stoffen'

14 MRT 2024 15:00 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hester Hendriks

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1405015576/jongen-11-sterft-na-hartstilstand-tijdens-tik-tok-chal...

Nieuwe TikTok-challenge ‘chromen’ veroorzaakt dodelijk ongeval bij elfjarige jongen uit het Verenigd Koninkrijk, meldde de Telegraaf afgelopen vrijdag. Chemische stoffen in huishoudproducten zijn in principe niet gevaarlijk, tenzij producten niet gebruikt worden waarvoor ze zijn bedoeld. Lees vooraf altijd hoe je het product veilig gebruikt en volg de gebruiksaanwijzing op.

Bij normaal gebruik, gebruik je een product zoals het bedoeld is en zoals het in de gebruiksaanwijzing staat. Het inademen van verschillende dampen om high te worden, maar ook het mengen van schoonmaakartikelen waarbij dampen vrijkomen kan gevaarlijk zijn. Ook bij het gebruik van spuitbussen is het belangrijk de ruimte waar je bent te ventileren. Spuitbussen bevatten naast de actieve ingrediënten voor het product drijfgassen. Drijfgassen die vrij komen kunnen zorgen voor irritatie aan de huid en/of luchtwegen. Lees dus altijd goed het etiket voordat je een product gebruikt.

Laat je informeren over chemische stoffen in producten die je dagelijks gebruikt: van schoonmaakmiddelen tot verzorgingsproducten en het matras waar je ’s avonds op neer ploft.

Noot voor de redactie: Op de website waarzitwatin.nl geven we je informatie over de chemische stoffen in alledaagse producten.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws