Vanaf vandaag zijn de eerste afleveringen te beluisteren van de nieuwe podcast ‘Verrekijkers’. Daarin bespreken onderzoekers van het Rathenau Instituut de maatschappelijke aspecten van wetenschap en technologie waarover je veel te weinig hoort.
Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, en we moeten als samenleving bepalen hoe we hiermee omgaan. In Verrekijkers verkent het Rathenau Instituut actuele kwesties met deskundigen uit de wereld van wetenschap, beleid en politiek.
In de podcast worden urgente vragen gesteld die tot nu toe onderbelicht bleven. Welke invloed heeft nieuwe technologie bijvoorbeeld op de mentale belasting van werknemers? Willen we dat er grote hoeveelheden embryo’s gemaakt kunnen worden in het lab? En wat doet het met rouw als je oneindig kunt blijven chatten met een digitale versie van een overleden dierbare?
‘Bij technologische innovaties gaat de aandacht vaak naar de technische aspecten ervan’, zegt Eefje Cuppen, directeur van het Rathenau Instituut. ‘Maar je kunt alleen goed onderbouwde besluiten nemen over wetenschap en technologie als je weet wat er maatschappelijk op het spel staat. Dat is juist nu belangrijk. De samenleving staat voor grote opgaven, zoals verduurzaming en het toegankelijk houden van de gezondheidszorg. Wetenschap en technologie kunnen bijdragen aan oplossingen, maar leiden niet alleen maar tot positieve uitkomsten. Er moeten altijd afwegingen worden gemaakt tussen verschillende belangen en waarden. Met de nieuwe podcast kunnen luisteraars hun kennis hierover uitbreiden en hun gedachten vormen.’
Luister Verrekijkers via de website van het Rathenau Instituut, Spotify of Apple Podcasts.
Dit is een origineel bericht van Rathenau Instituut
Ga naar alle berichten van deze organisatie.