'Te weinig consumenten melden onveilige producten die online zijn besteld'

31 MEI 2023 15:13 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ilse van Wijk, Expert Productveiligheid, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Gevaarlijk speelgoed en ongezonde spullen uit buitenland worden verboden | Economie | NU.nl

Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat de consument beter beschermd is tegen onveilige producten. Dat is nodig omdat consumenten vaak niet bezig zijn met de veiligheid van een product.

Bij online aankopen maken consumenten zich vooral zorgen over of het product wel op tijd komt of überhaupt geleverd wordt. Slechts 11 procent van de mensen die online elektronische artikelen of speelgoed bestelt, vraagt zich af of het product wel veilig is, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

En wanneer men te maken heeft met een onveilig product wordt dat lang niet altijd gemeld bij de juiste instanties. Een deel van de mensen vindt dat het risico erbij hoort en gooit het product weg zonder een melding te maken bij de webwinkel of het NVWA (Melden onveilige producten (non-food) | NVWA). Dat is zorgelijk omdat we zo geen goed beeld krijgen van de onveilige producten op de Nederlandse markt.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt