Vrouwelijke artiesten het middelpunt op zesde editie Gnawa muziekfestival

15 OKT 2024 13:45 | Het Nationale Theater

Van donderdag 6 tot en met zondag 10 november staat het centrum van Den Haag in het teken van het Gnawa Festival. Deze 6de editie wordt gekenmerkt door een keur aan vrouwelijke topartiesten die naam maken binnen het Gnawa genre. Een genre dat gewoonlijk gedomineerd wordt door mannelijke artiesten. Maar de afgelopen jaren hebben vrouwen hun positie weten te veroveren met hun talent.

De muziekstroming is een spirituele en muzikale traditie uit Noordwest-Afrika, met wortels in Marokko, die bekendstaat om zijn trance-opwekkende ritmes en spirituele zang, ondersteund door de guembri en qraqeb. Binnen verschillende kunstdisciplines maken onder andere Aasma Hamzaoui, Bnat Timbouktou, Karima El Fillali, Bab L’ Bluz, Aïta Mon Amour, Samira’s Blues en Hajar Alaoui hun opwachting tijdens deze editie van het festival.

Het festival opent traditioneel altijd met een Gnawa Parade door de binnenstad van Den Haag waar de artiesten zich presenteren aan het publiek. De Parade vertrekt vanaf het Korzo theater en zal door het winkelend publiek en over de terrassen zich een weg door de stad banen. Achtereenvolgens vindt het openingsconcert van Bab L’Bluz plaats in PAARD.

Vrijdag 9 november staat in het teken van de traditionele lila. Een spiritueel en muzikale trance healing uitgevoerd door Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou in Korzo. De afterparty wordt verzorgd door Hajar Alaoui. Ook kun je die avond luisteren naar Samira’s Blues in Theater De Regentes.

Op zaterdag 9 november combineert dansgezelschap Club Guy & Roni hun energieke dans en spectaculaire choreografieën en live muziek met de Gnawa invloeden van Khalid Benghrib. Na deze voorstelling in de Koninklijke Schouwburg is er een Gnawa afterparty.

Het festival wordt op zondag 10 november afgesloten met een spectaculair concert van Aïta Mon Amour gevolgd door de Gnawa legende Hamid El Kasri in Amare.

Het Gnawa Festival Den Haag is een initiatief van Stichting Multicultureel Jongerengeluid. Tijdens het festival zijn er concerten, workshops en een bazaar in PAARD, Korzo Theater, Theater De Regentes, Amare, ProJazz, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui..

Voor meer informatie en kaartverkoop zie gnawafestival.nl

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Over Gnawa Festival Den Haag

Gnawa is een spirituele en muzikale traditie uit Noordwest-Afrika, met wortels in Marokko, die bekendstaat om zijn trance-opwekkende ritmes en spirituele zang, ondersteund door de guembri en qraqeb. Deze muziekstijl, die verbonden is met spirituele genezing en ceremonies, verwijst naar voorouders, heiligen en geesten.

Elk jaar wordt in Essaouira een Gnawa-festival georganiseerd, dat wereldwijd bekendheid heeft gekregen. Sinds 2019 vindt ook in Den Haag een editie van het festival plaats, met een mix van muziek, dans, toneel en workshops. Een initiatief van Stichting Multicultureel Jongerengeluid, in samenwerking met PAARD, Korzo theater, Theater De Regentes, Amare, Het Nationale Theater en ProJazz. Ondersteund door Gnaoua Culture, Juliana Plaza, DPS Media, Gemeente Den Haag en Fonds 1818.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur