'Met één preventieve maatregel kunnen tennissers risico op enkelblessures al verkleinen'

26 MEI 2023 08:00 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Onderzoeker en projectleider bij VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Griekspoor geeft vlak voor Roland Garros weer op vanwege slepende blessure | Tennis | NU.nl

Tennisser Tallon Griekspoor heeft woensdagavond zijn deelname aan Roland Garros weer op moeten geven in verband met een aanhoudende enkelblessure. Dat is dit seizoen niet voor het eerst. Terugkerende enkelblessures komen vaak voor, maar het risico hierop is wel te verkleinen.

Of dat voor Griekspoor ook geldt is de vraag, aangezien er bij hem sprake is van een afgebroken stukje bot. Het risico op terugkerend enkelbandletsel is wel te verkleinen. Nadat geblesseerde sporters pijnvrij zijn, kan er begonnen worden met optrainen van de enkel. Ook als sporters weer gaat sporten, kunnen zij maatregelen nemen om een herhaling van de blessure te voorkomen.

Samenvattend zijn meerdere methoden om enkelblessures te voorkomen: enkels intapen, oefeningen doen en een enkelbrace dragen. Alle drie de methoden werken. De kans op een nieuwe enkelblessures wordt hiermee verkleind met ongeveer 40 procent.

Om ervoor te zorgen dat een enkelblessure geen retourtje wordt, is het advies de preventieve maatregel vol te houden. Het is daarom belangrijk dat sporters een methode of maatregel kiezen die bij hen past, zo houden ze het gebruik er van langer vol. Uit onderzoek is gebleken dat het combineren van preventieve middelen of maatregelen geen meerwaarde heeft. Dus één methode kiezen en deze volhouden is genoeg.

Meer binnen de rubriek Sport