Onderzoekers bereiken groter publiek met training van Taalcentrum-VU en ANP Business

16 APR 2024 10:41 | ANP Business

Het Taalcentrum van de Vrije Universiteit en de zakelijke tak van persbureau ANP gaan samenwerken om onderzoekers te leren hun wetenschappelijke onderzoeksresultaten toegankelijker te maken voor het grote publiek. In een nieuwe training leren zij hun bevindingen zo op te schrijven dat kranten en andere media er meer aandacht aan besteden.

In een tijd waarin wetenschap geregeld ter discussie staat, is het des te belangrijker dat wetenschappers hun onderzoeksresultaten ondubbelzinnig en in voor iedereen begrijpelijke taal naar voren brengen. Complexe thema's uitleggen in begrijpelijke taal is een fikse uitdaging. Maatschappelijk relevante onderzoeksresultaten bereiken daardoor vaak niet het grote publiek. ‘Dat is jammer en onnodig’, vinden directeur Annette van der Schee van Taalcentrum-VU en ANP-CEO Martijn Bennis.

Taalcentrum-VU en ANP Business slaan daarom de handen ineen. Op het programma van hun gezamenlijke training staan nieuwswaardig schrijven, helder taalgebruik, teksten structureren en media bereiken. Ook zien deelnemers de ANP-redactie in actie. De redactie is inhoudelijk niet betrokken bij de training. 

Onderzoekers leren van ervaren trainers uit de praktijk hoe ze pakkende kernboodschappen kunnen formuleren, anekdotes kunnen inzetten, en hun planning kunnen koppelen aan de nieuwsagenda. Hiermee sluiten ANP Business en Taalcentrum-VU aan bij veelgenoemde redenen van onderzoekers om media-aandacht te krijgen voor hun werk, zoals een diverser publiek bereiken, dialoog stimuleren, beleid beïnvloeden en financiering aantrekken.

‘Het is essentieel dat onderzoekers aan de buitenwereld duidelijk kunnen maken waar zij mee bezig zijn en waarom. Ons trainingsaanbod is erop gericht professionals te helpen hun boodschap helder over het voetlicht te brengen. Door samen te werken met ANP Business kunnen wij nu ook laten zien wat de kracht van de media kan zijn’, aldus Annette van der Schee.

Martijn Bennis vult aan: ‘Media zijn zich altijd bewust geweest van de waarde van wetenschap voor de samenleving. Sinds de coronacrisis lijkt dit bewustzijn alleen maar sterker geworden. Door samen te werken met Taalcentrum-VU helpen we wetenschappers nu ook in hun communicatie beter aan te sluiten op de wensen van de media.’ 

De training vindt plaats bij het ANP in Den Haag. Op verzoek wordt de training ook op andere locaties gegeven. De eerste training van vier ochtenden begint op 11 juni.

Over Taalcentrum-VU

Met dertig enthousiaste taal- en communicatieprofessionals denkt Taalcentrum-VU mee over de beste oplossing voor (ver)taal- of communicatievraagstukken. Het biedt taal- en communicatietrainingen, tekstredactie, taaltoetsing en kwaliteitsvertalingen. Taalcentrum-VU is een zelfstandig onderdeel van de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

Over ANP Business

Persbureau ANP gebruikt het label ANP Business voor zijn portfolio aan informatie-, pr- en communicatiediensten. ANP Business staat los van de onafhankelijke redactie. Naast workshops biedt ANP Business diensten aan als persberichtendistributie, nieuwsmonitoring, ondersteuning bij expertcommunicatie en fotografie in opdracht.

Aanmelden voor de training kan via: 

https://www.taalcentrum-vu.nl/trainingen/nederlands-schriftelijk/journalistiek-schrijven-voor-onderzoekers

Meer binnen de rubriek Pr, marketing, communicatie en sales