Emoji Explosie: een voorstelling als een videogame, over de grote emoties

24 OKT 2023 15:52 | Het Nationale Theater

Emoji Explosie: een voorstelling als een videogame, over de grote emoties is vanaf 22 december te zien in theater door heel Nederland.

Emoji Explosie is na Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie en Oma is een Avatar de nieuwe jeugdvoorstelling van Eva Line de Boer in coproductie met HNTjong over het fascinerende gebied tussen de online- en offline wereld. Over "grote" emoties, gebaseerd op gesprekken met kinderen. Een visueel neonspektakel als een videogame waarin het perspectief continu switcht. Met acteurs Ayisha Siddiqi als Mo, Paul R. Kooij als Meester Arend & Oppereindbaas en Roben Mitchell als alle obstakels.

Met deze voorstelling en de gamewereld die daarin een grote rol speelt wil regisseur Eva Line de Boer laten zien dat alle emoties hun doel dienen en dat ze daarmee allemaal een functie hebben in je persoonlijke ontwikkeling. De gesprekken die Eva tijdens haar vooronderzoek in verschillende schoolklassen heeft gevoerd vormen de basis voor Emoji Explosie. “Ik vind het heel ontroerend hoe open kinderen zijn over hun emoties; dat ze er af en toe door overweldigd worden of soms juist opkroppen. Ook hebben ze bijna nooit een oordeel als een klasgenoot overladen wordt door emoties, maar zijn ze zich wel bewust van hun eigen ongemak.”

Daarnaast heeft Eva een aantal lifehacks in de voorstelling verwerkt. “Dit is de voorstelling die ik mijn achtjarige zelf had gegund”.

Over Emoji Explosie (8+)

Voor Mo loopt de spanning tijdens gym vaak hoog op. Vooral wanneer ze als allerlaatste gekozen wordt of als ze een wedstrijd verliest. Dan overvalt het haar: haar bloed begint te koken en het lijkt alsof ze ontploft van emotie. Ze voelt alle ogen op zich gericht; schaamt zich voor haar tranen en wenst dat de vloer van lava was, zodat ze zich kon teleporteren naar haar favoriete game – waar ze zich wel op haar gemak voelt. Het liefst had ze op school ook een controller om haar offline emoji’s mee te besturen.

’s Nachts in haar dromen gaan de gymzaal en de gamewereld steeds meer op elkaar lijken. Ze wordt achtervolgt door hypergevoelige basketballen, vuurt tranen af op tegenstanders en meester Arend verandert in de eindbaas. In deze tussenwereld durft ze haar gevoelens de vrije loop te laten en gaat ze alle challenges aan. Lukt haar het om het hoogste level te bereiken én haar innerlijke angsten in de gymles te overwinnen?

Coproductie HNTjong & Eva Line de Boer

Eerder regisseerde Eva Line de Boer de voorstelling Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie (2019) bij HNTjong en voor Oma is een Avatar (2021-2022) coproduceerde beide gezelschappen samen. Ook voor dit project werken ze weer samen. HNTjong bestaat sinds 2013 en maakt alle jeugd en jongerenvoorstellingen bij Het Nationale Theater onder artistieke leiding van Noël Fischer. Het theatergezelschap maakt zowel voorstellingen voor de grote als kleine zaal en zowel voor kinderen als voor Young Adults.

Eva Line de Boer is een theatermaker met een grote fascinatie voor digitale tussenwerelden en het internet. Sinds haar afstuderen in 2014 maakt zij eigen werk waarvoor zij de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie (Euphoria, 2014) en de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs (Dit gebeurt allemaal tegelijk, 2016) ontving.

Van en met

Concept, regie: Eva Line de Boer Spel: Ayisha Siddiqi, Paul R. Kooij en Roben Mitchell Dramaturgie: Martine Manten Scenografie: Tim Vermeulen Kostuumontwerp: Jacob Kok Rekwisieten: Timo Arling Video ontwerp: Karlijn Milder Geluidsontwerp: Hapro ’t Hart Lichtontwerp: Marco Alibux Regieassistentie: Esther Sloots Educatiemakers: Ashley Boermans, Lotte de Leeuw Coproductie: HNTjong en Eva Line de Boer

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur