Yonego bestaat 20 jaar. Nog niet eens een kristallen jubileum inderdaad, maar in de online wereld een eeuwigheid. Want ga maar na: in Yonego’s geboortejaar 2003 ging je via Ilse, Lycos en Altavista het internet op, was er nog geen Hyves (laat staan Facebook) en bereikte je heel Nederland door vóór of na Idols (seizoen 1) je commercial te tonen. De geschiedenis van Yonego loopt parallel aan die van online marketing. Omdat het bedrijf twee decennia bestaat hebben we in deze whitepaper de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied op een rijtje gezet. En omdat Yonego graag vooruitkijkt, blikken we ook vijf jaar vooruit.
Lees / download de whitepaper hier:
Een greep uit de inhoud:
Terwijl veel grote bedrijven zich nog afvroegen of dat hele internet geen hype was, dook een IT-media scholier van het Florijncollege in Breda op de kansen die de nieuwe online wereld bood. De veertienjarige Joris Toonders stortte zich eerst op ringtones. Hij bouwde een veilingsite die vraag en aanbod bij elkaar bracht en waar dynamische prijzen golden: hoe populairder de ringtone, hoe hoger de prijs. ‘De Zevenbergse Bill Gates’, noemde de lokale krant BNDeStem hem in een interview op 1 maart 2003. Twee maanden later schreef Toonders Yonego in bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf ging zich richten op ‘zoekmachine-marketing’. Volgens de jonge ondernemer kon dat wel eens wat worden.
In het begin van deze eeuw gaven Googles nieuwe tools webwinkels niet alleen echt inzicht in het aantal en de achtergrond van hun bezoekers, ze vormden de aanzet tot een revolutie in de traditionele wereld van reclame- en mediabureaus die de sleutels voor een geslaagde campagne, creativiteit en gepercipieerde effectiviteit, kwijtraakten. Yonego-directeur Hank van Dijk: “Dat ging niet van de ene op de andere dag, maar was een sluimerend proces. Maar de impact op bijvoorbeeld de reclamewereld was enorm. Van de grote reclamebureaus bestaan er nog een handvol, en die nog bestaan zijn een stuk kleiner geworden. Hiermee ontstond er steeds meer ruimte voor gespecialiseerde bureaus.”
We staan aan de vooravond van een transformatie, van een revolutie wellicht. Artificiële intelligentie (AI) wordt onderdeel van ons dagelijks leven, en ook van de online marketingwereld. AI gaat marketingactiviteiten steeds verder automatiseren en verfijnen, variërend van het genereren van gepersonaliseerde advertenties tot het voorspellen van consumentengedrag. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. In een wereld waarin AI gemakkelijk en overtuigend content kan creëren, worden authenticiteit en gevoel de sleutels tot succes.
Dit is een origineel bericht van Yonego