Afgelopen half jaar hebben heel veel stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen plaats moeten maken voor groen. Er zijn maar liefst ruim anderhalf miljoen tegels gelicht in heel Nederland. Onder het motto ‘Tegels eruit, groen erin’ werd tijdens het NK Tegelwippen door de 81 deelnemende gemeenten onderling gestreden om de eer én gewerkt aan een klimaatbestendige toekomst. Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact.
Minder tegels, meer impact
Tegels wippen klinkt misschien als een ludieke activiteit, maar wanneer we massaal de handen uit de mouwen steken heeft het daadwerkelijk effect. Met de hevige regenbuien en de extreme wateroverlast in Nederland, België en Duitsland nog vers in het geheugen, is het zaak alle zeilen bij te zetten om onze omgeving meer klimaatbestendig te maken. Te beginnen in de eigen achtertuin, want in totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond (meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe). En op basis van luchtfoto's berekende ingenieursbureau Cobra dat 60 procent van de Nederlandse tuinen is betegeld.
Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt dit wateroverlast te verminderen, biedt het koelte in tijden van hitte en houdt de grond water vast bij droogte. Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor onze mentale gezondheid.
Ruim 1,5 miljoen tegels gewipt: 140.000 m2 vergroend
Afgelopen maanden stortten bewoners, burgemeesters en wethouders zich enthousiast op de competitie: er werden tegeltaxi’s ingezet om de stenen af te voeren, gratis planten weggegeven en zelfs gras van voetbalclub Vitesse geruild. Nu maakt Nederland de balans op. In totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt en is ruim 14 hectare vergroend. Dat zijn zo’n 28 voetbalvelden!
“Met het NK Tegelwippen willen we Nederland een stukje groener maken, dat is gelukt! Maar er valt nog genoeg te doen, dus volgend jaar gaan we weer verder.” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippe
Gemeente Rucphen winnaar van het NK Tegelwippen
Vandaag, dinsdag 5 oktober om 08:00 uur, is de winnaar bekend gemaakt via de site en de social media kanalen van het NK Tegelwippen. Gemeente Rucphen heeft het meeste aantal tegels per inwoner gewipt en wint de Gouden Tegel. Gemeente Den Haag heeft effectief de meeste tegels gewipt (201.334) en wint de Gouden Schep.
“Ik ben enorm trots op deze gouden tegel. Dit is een mooie aanmoediging om nog veel meer tegels en stenen te vervangen door groen. Wij gaan ons uiterste best doen om volgend jaar weer te winnen!” - René Lazeroms (Wethouder Fysieke Leefomgeving), winnaar Gouden Tegel - NK Tegelwippen 2021
Van de grote steden (met onderlinge derbies) zijn onder andere Amsterdam, Enschede, Groningen, Arnhem, Breda, Leiden en ’s Hertogenbosch de grote winnaars. Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is eindstand van alle 81 gemeenten te vinden. Ook deelnemende bewoners maken kans op een prijs: tot en met 10 oktober kan er gestemd worden op de Publiekswipper via nk-tegelwippen.nl/wipper-van-de-maand.
NK Tegelwippen in 2022
Volgend jaar komt het NK Tegelwippen zeker terug (data volgen). Het NK Tegelwippen is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen. Het NK van 2021 werd gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof.
“Dank aan al die Nederlanders die het afgelopen halfjaar hun tegels hebben verruild voor groen. Daarmee maken we Nederland groener en klimaatbestendiger. Er zijn meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt. Dat is echt een prachtig resultaat! De Gemeente Rucphen gefeliciteerd met het meeste aantal gewipte tegels per inwoner en de Gemeente Den Haag met het in totaal meeste gewipte tegels! En voor de andere deelnemers of mensen die ook hun tuin willen vergroenen: volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen tijdens het NK Tegelwippen 2022.” - Barbara Visser (demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat)
Dit is een origineel bericht van Frank Lee
Ga naar alle berichten van deze organisatie.