Avrotros film 'JDL-Behind the wall' beleeft binnenkort Nederlandse première

11 JAN 2024 09:00 | JDL Streetart

Regisseur Deborah Faraone Mennella volgt Nederlandse street artist JDL street art (Judith de Leeuw) bij het maken van een monumentale muurschildering op een flatgebouw in een achterstandswijk in Zuid-Italië. Op 17 januari om 20.30 gaat de film in première op de Nederlandse televisie bij NPO 2. 

Over deze documentaire:

De Nederlandse street artist JDL (Judith de Leeuw, 1995) is wereldwijd beroemd en veelgevraagd. Haar muurschilderingen, die tot vijftig meter hoog zijn, maakt zij op een hoogwerker helemaal zelf. Regisseur Deborah Faraone Mennella volgt De Leeuw in 2022 bij het maken van een monumentale muurschildering op een flatgebouw in een achterstandswijk in Zuid-Italië. JDL werd bij het maken geïnspireerd door het recente overlijden van haar vader aan kanker. Het thema roept niet alleen sterke gevoelens op bij Judith zelf, maar ook bij wijkbewoners, van wie velen familieleden verloren aan kanker, een gevolg van de vervuilende industrie in het gebied.

Over de kunstenaar:

Judith de Leeuw, ook wel bekend als JDL street art, maakt wereldwijd grootschalige muurschilderingen om de aandacht te vestigen op maatschappelijke vraagstukken. In een periode van 6 jaar slaagde zij erin om door 41 landen te reizen en te werken, waaronder grote delen van Europa, Azië en de Verenigde Staten. Ze groeide op in het jeugdzorg circuit en heeft veel donkere plekken in haar leven gezien. Tegenwoordig gebruikt ze dit als instrument voor empathie en begrip voor de minderbedeelden en ongehoorden, die hoofdpersonen spelen in haar muurschilderingen.

Op 27-jarige leeftijd heeft JDL twee prijzen gewonnen en haar werk tentoongesteld naast Banksy en Keith Haring. Terwijl ze evolueerde, werd haar werk gedeeld door grote platforms over de hele wereld, zoals CNN en Chicago Tribune. In 2022 werd ze door de koning en koningin van Nederland uitgenodigd om de Italiaanse president in het paleis te verwelkomen om de internationale artistieke samenwerking te vertegenwoordigen.

JDL-Behind the wall, woensdag 17 januari 20.30 op NPO 2.

Regie: Deborah Faraone Mennella

Omroep: AVROTROS

Co-producent: Interakt

Noot voor de redactie:

Bekijk hier de trailer.

Luister hier naar een uitgebreid NPO-radio 1 interview.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van JDL Streetart

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur