Verschil goedkoopste en duurste energiecontract zonnepaneelhouders loopt op tot 600 euro

13 SEP 2024 14:01 | Overstappen.nl

Grootste verschillen merkbaar in de zomermaanden

De afgelopen maanden is het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen flink toegenomen. Zo was het verschil voor een huishouden (1100 m3 gas, 2800 kWh, 2900 kWh opwek) in juli € 600,- op jaarbasis. Begin 2024 was het verschil tussen de € 200,- en € 400,-. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl, waarin de vergelijker de energiekosten voor verschillende scenario’s van gas- en stroomverbruik analyseerde. Voor huishoudens met zonnepanelen die meer opwekken dan zij zelf verbruiken, kunnen de kosten behoorlijk uiteenlopen, en dit verschil is toegenomen.

3 scenario’s vergeleken

Overstappen.nl heeft gekeken naar drie veelvoorkomende scenario’s voor huishoudens met zonnepanelen.

Kijk voor de tarieven en verschillen per scenario op: https://www.overstappen.nl/nieuws/steeds-groter-verschil-tussen-goedkoopste-en-duurste-energiecontract-voor-huishoudens-met-zonnepanelen/ of in de bijlagen.

Verschil in de zomermaanden het grootst

Vooral in de zomermaanden werden de verschillen tussen contracten groter. Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl, laat weten dat dit waarschijnlijk ligt aan de terugleverkosten die steeds veranderden. “Vandebron was de eerste energieleverancier die terugleverkosten rekende voor de de energierekening van zonnepaneelhouders. Snel daarna volgden andere leveranciers met deze extra kostenpost. In de afgelopen zomermaanden hebben veel leveranciers hun “terugleverkosten-model” flink herzien, verhoogd of uitgebreid.

Advies voor zonnepaneelbezitters

Schlagwein: “Als zonnepaneelhouder blijft het belangrijk om goed te kijken naar de extra terugleverkosten van je energiecontract, vooral als je zelf ook energie opwekt met zonnepanelen. De terugleververgoeding verandert snel en is bij sommige leveranciers zelf verdwenen. Het loont dus om regelmatig te checken of je nog goed zit. Het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract was in juli wel € 600,-. Ik raad je aan om niet te lang te wachten met het uitkiezen van een nieuw energiecontract. Morgen kan het opeens een stuk duurder zijn.”

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met Tom Schlagwein, expert Energie bij overstappen.nl, 06 156 485 91, tom@overstappen.nl Bekijk hier het volledige artikel met overzicht van de tarieven: https://www.overstappen.nl/nieuws/steeds-groter-verschil-tussen-goedkoopste-en-duurste-energiecontract-voor-huishoudens-met-zonnepanelen/

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen