Gerard Bakker is Overheidsmanager van het Jaar 2017 en Staatsbosbeheer heeft de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2017 gewonnen. Dit is gisteravond bekend geworden tijdens de uitreiking van de Overheidsawards in de Ridderzaal.
Tijdens de Overheidsawards op 20 november namen Gerard Bakker (bestuursvoorzitter COA) en Sylvo Thijsen (directeur Staatsbosbeheer) de prijzen in ontvangst. De prijzen werden dit jaar uitgereikt door Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens deze avond sprak korpschef Erik Akerboom de jaarlijkse overheidslezing uit.
Voor de Overheidsmanager van het Jaar 2017 waren Irma Woestenberg (gemeentesecretaris ‘s-Hertogenbosch) en Elanor Boekholt-O’Sullivan (Commandant Vliegbasis Eindhoven) de overige kandidaten. Stadsregio Parkstad Limburg en Waterschap Brabantse Delta waren de overige kanshebbers om de Overheidsorganisatie van het Jaar 2017 te worden. De zes finalisten hebben de jury’s voor een moeilijke opgave gesteld omdat zij alle zes op verschillende wijze indrukwekkende prestaties in het publieke domein hebben verricht.
Overheidsmanager Gerard Bakker
Door de grote instroom van asielzoekers in 2015 en 2016 bevond het COA zich in een stormachtige situatie. Als een volleerd zeiler gebruikte Gerard de zware politieke en maatschappelijke tegenwind om het COA grondig te veranderen door een fundamentele en duurzame transitie door te voeren. Gerard toonde hierin persoonlijk en energiek leiderschap. Hij is een verbindende kracht en toont lef om alle actoren samen te laten werken aan een gezamenlijk doel. Zowel in tijden van crisis als in tijden van rust heeft Gerard de organisatie weten te leiden en te bewegen.
Beste Overheidsorganisatie Staatsbosbeheer
De organisatie weet de belangen van bewoners, recreanten en het milieu op een natuurlijke en toekomstbestendige wijze aan elkaar te verbinden. De bijdrage van de Rijksoverheid is in 2013 met 70% gekort wat de organisatie gedwongen heeft samenwerking tot in het hart van de organisatie te verankeren. Door slim gebruik te maken van schaarse grondstoffen draagt staatsbosbeheer bij aan de circulaire economie en zijn zij maatschappelijk gaan ondernemen door samenwerkingen aan te gaan met onder andere Reclassering Nederland, zorginstellingen en werkvoorziening instanties. Deze organisatie is een toonaangevend voorbeeld van hoe overheden zich opnieuw aan het uitvinden zijn om zich aan te passen aan de 21e eeuw.
Dit is een origineel bericht van Overheidsawards