'Ook een toename van ernstig letsel door vallen onder senioren'

02 OKT 2023 15:47 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Elvera Overdevest, Adviseur valpreventie bij ouderen, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Steeds meer mensen komen om door val: verdubbeling in ruim tien jaar tijd | Gezondheid | NU.nl

Iedere vier minuten belandt er een oudere (65+) door een val op de Spoedeisende Hulp (SEH). Dit aantal is ten opzichte van vorig jaar met 11 procent toegenomen, terwijl de druk op verzorgings- en ziekenhuizen onverminderd hoog is.

Ruim de helft van de senioren meldt zich met ernstig letsel, zoals pols- en heupfracturen of hersenletsel. Met alle gevolgen van dien. Een valongeval heeft namelijk veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, zoals het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Bovendien leidt een eerste val vaak tot een neerwaartse spiraal van letsel, verminderde mobiliteit, sociaal isolement, verslechterde voeding en meer vallen.

Wanneer er niet wordt ingegrepen, neemt het aantal ouderen dat jaarlijks op de SEH terechtkomt mede door dubbele vergrijzing richting 2030 fors toe. Want hoe hoger de leeftijd, des te groter het valrisico.

De zorgkosten die gepaard gaan met een SEH-bezoek, opname of revalidatie bedragen momenteel 1.3 miljard euro. Wanneer er niet wordt ingegrepen, neemt het aantal ouderen dat jaarlijks op de SEH terechtkomt mede door dubbele vergrijzing richting 2030 fors toe en daarmee ook de zorgkosten. Om dit probleem het hoofd te bieden, is preventie dé sleutel.

Gelukkig kunnen ouderen veel doen om het risico op een val te verlagen. De meest effectieve vorm van valpreventie is daarom deelname aan een valpreventieve beweeginterventie die zich richt op de verbetering van kracht, mobiliteit en balans. Dit zorgt ervoor dat ouderen sterker worden en dus beter hun balans kunnen houden wanneer deze wordt verstoord.

Als aanvulling daarop kan vervolgens gekeken worden naar andere risicofactoren van een val. Denk onder andere aan een medicatiecontrole, het controleren van veiligheid in huis of het goed en gezond eten en drinken. Dit hangt af van de individuele context. Door ouderen met een verhoogd valrisico op tijd te identificeren, een valpreventieve beweeginterventie aan te bieden en aanvullende maatregelen te nemen kan het valrisico worden verlaagd.

Meer binnen de rubriek Zorg