De Dansweek is jarig: al 10 jaar een mix van stijlen, stemmen en verhalen

08 MEI 2024 17:06 | Stichting Theater Rotterdam

De Dansweek van Theater Rotterdam bestaat 10 jaar. Daarom een jubileumeditie van 10 dagen en met 10 makers. Van 29 mei tot 9 juni presenteert dé dansschouwburg van Nederland weer een interessante mix van stijlen, stemmen, jonge en gevestigde makers.

De programmering is divers en internationaal. Een van de grootste namen van dit moment, Hofesh Shechter Company, danst tijdens dezelfde Dansweek als de Rotterdamse hiphopper Giorgio Costa en zijn klas van het Albeda Danscollege.

Grote namen

Een andere grote naam dit jaar is NDT 1 met het programma Do Not Run Fly. Het gerenommeerde dansgezelschap presenteert drie stukken. Twee gloednieuwe werken van choreografen Marcos Morau en Yoann en Merie Bourgeois en Solo Echo (2012) een oude publieksfavoriet van choreograaf Crystal Pite. Daarnaast staat Scapino Ballet Rotterdam staat maar liefst vier keer in de Grote Zaal met de voorstelling Origin

Nieuwe ontdekkingen

In de Kleine Zaal en de Kijn Boon studio staan de soms nog onontdekte parels, zoals de Krumpers van Konzi Company. Zij onderzoeken in Blind de bewuste, of onbewuste, blindheid van een onderdrukte bevolking. Multitalent Clara Furey creëert met haar werk UNARMOURED een levendige softcore-chaos en in KETURUNAN gaat Cheroney Pelupessy van het Productiehuis van Theater Rotterdam op zoek naar haar Molukse roots. 

De Dansweek

Tijdens De Dansweek bestaat de programmering van Theater Rotterdam volledig uit dans, maar dan wel in alle soorten en vormen. Ook de thema’s zijn uiteenlopend. Er zijn stukken over de grote vragen die ons in deze tijd bezig houden zoals: hoe verhouden we ons tot elkaar en tot deze continu veranderende wereld? Maar ook onderzoeken we thema’s als vaderschap, roots, kwetsbaarheid en het vinden van je eigen verhaal. De kaartverkoop is inmiddels van start, ga voor kaarten en het volledige programma naar tr.nl/dansweek.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur