500.000 rijbewijzen online aangevraagd - Al in 270 gemeenten mogelijk

13 JUL 2023 09:40 | RDW

Wat in 2018 begon als een kleinschalig experiment is uitgegroeid tot een groot succes. Onlangs werd het 500.000ste online aangevraagde rijbewijs uitgereikt. Inmiddels kunnen burgers in 270 gemeenten het rijbewijs online aanvragen.

Eenvoudig en snel

De RDW staat voor eenvoudige en toegankelijke dienstverlening. Daar draagt het online aanvragen van het rijbewijs aan bij. Burgers hoeven voor de verlenging van het rijbewijs alleen nog maar naar het gemeentehuis om het rijbewijs op te halen. De aanvraag kan men snel en op elk gewenst moment thuis doen, met de laptop of smartphone. Ook bij de gemeentebalies scheelt het online aanvragen veel tijd.

Hoe werkt het?

Bij het online aanvragen van een rijbewijs gaat men naar een door de RDW erkende fotograaf en laat daar een digitale foto maken. Deze wordt samen met de handtekening digitaal naar de RDW gestuurd. Vervolgens kan thuis met behulp van DigiD de aanvraag gedaan worden. Twee dagen later kan het rijbewijs bij de gemeente worden afgehaald. Sneller en met minder inspanning. Zodoende wordt nu al bijna 30% van alle aanvragen online gedaan.

Charlotte van der Ree, lid van het dagelijks bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken: “Wij zijn in de beginfase actief betrokken geweest om deze dienstverlening aan burgers aan te bieden. Goed om te zien dat het nu zo goed bevalt.”

Steeds meer gemeenten doen mee

Momenteel kunnen burgers al in 270 van de 342 Nederlandse gemeenten online hun rijbewijs aanvragen. En elke week sluiten meer gemeenten zich aan. Kijk op de site van de gemeente of op www.rdw.nl om te zien in welke gemeenten de online rijbewijsverlening mogelijk is.


 

Over RDW RDW staat voor veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid in mobiliteit. Wij zijn goedkeurings- en registratieautoriteit, toezichthouder én publieke dienstverlener. Onze taken gaan over veiligheid en duurzaamheid van voertuigen; van ontwerp op de tekentafel tot demontage of export. Hierbij is rechtszekerheid en betrouwbaarheid steeds de basis van onze dienstverlening. Dit doen wij met bijna 1700 medewerkers elke dag weer door heel Nederland.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws