De Poezieboys brengen het werk van cultheld Daniil Charms naar het theater

07 SEP 2022 08:00 | Het Nationale Theater

De Poezieboys - Jos Nargy en Joep Hendrikx - vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en pleiten voor uitverkochte, dampende zalen voor de dichtkunst. Dit seizoen maken zij de voorstelling Yy of ‘Eer de nagedachtenis aan de slag bij Thermopylea’. Hierin vieren zij het leven en werk van dichter en cultheld Daniil Charms en zijn absurdistische kunstgroep de Oeberioe. Yy gaat op 30 september in première en tourt tot en met eind december door Nederland, o.a. met steun van De Coproducers. Op de dag van de première verschijnt ook de dichtbundel “TSJAK!”. In samenwerking met uitgeverij Van Oorschot hebben Jos en Joep de mooiste gedichten van Charms geselecteerd. Zowel met de voorstelling als met de bundel hopen zij iedereen mee te krijgen in de kromme en hilarische wereld van Daniil Charms. 

“Wij van de Poezieboys heten u van harte welkom bij Yy. Yy of ‘Eer de nagedachtenis aan de slag bij Thermopylae' is een bacchanaal aan gedichten, redevoeringen, paradoxen, ontdekkingen, mogelijkheden, gehoest, voorspellingen, een hinderlaag van genieën, lachen, huilen en politiek. Yy is een plek waar de dingen geen nut hebben. Waarin kunst geen nut heeft. Waarin we niet efficiënt zijn en we niet willen presteren. Bij Yy moet u alles vergeten wat u in alle andere theaters gewend bent te zien en te doen. Yy is een plek voor ons allemaal! Dresscode: flamboyant. Maakt u zich geen zorgen, u wordt met een volle buik thuisgebracht en hoeft geen zwemkleding mee te nemen. LANG LEVEN Yy! HULDE AAN Yy! WELKOM BIJ Yy!”

Over Jos Nargy en Joep Hendrikx 

Jos Nargy (1988) en Joep Hendrikx (1994) studeerden beide af aan de acteursopleiding van de HKU te Utrecht, Jos in 2011 en Joep in 2016. Sindsdien speelden zij bij diverse gezelschappen en daarnaast startte Jos het collectief Thomas, Sacha en Jos. In 2016 vonden zij elkaar in hun gezamenlijk liefde voor poëzie en literatuur en starten zij de Poezieboys. Een tweemanscollectief dat de poëzie weer in het zonnetje willen zetten, doormiddel van performances en poëzieavonden. Zij speelden met veel succes de voorstellingen GINSBERG, VINKENOOG, SELFKICKER, FRITZI en EISFøGL op theaterfestival De Parade en door het land. 

Over De Coproducers

De Coproducers is een samenwerkingsverband van 12 vlakkevloertheaters dat verantwoordelijkheid neemt voor een eigenzinnige en opkomende theatergeneratie die toe is aan een volgende stap in hun carrière. De Coproducers ondersteunt de komende drie jaar Cherish Menzo en De Poezieboys. De deelnemende theaters doen een coproductiebijdrage, maken ruimte voor extra speelbeurten en kunnen dankzij meerjarige ondersteuning van Fonds 21 extra inzetten op het opbouwen van nieuw publiek voor de makers in de verschillende steden. Door het meerjarige traject zullen de makers een vaste waarde worden bij de podia en publiek opbouwen.

Praktische informatie

Meer informatie en de volledige speellijst vind je via www.depoezieboys.nl/yy. De voorstelling speelt van 27 september t/m 21 december. Pers kan zich aanmelden voor de première of een van de andere voorstellingen via nadinevanpinxteren@hnt.nl. Beeldmateriaal is hier te vinden. 

Credits

Concept en Spel: Jos Nargy en Joep Hendrikx | Eindregie: Elias de Bruyne | Muziek: Nick Feenstra | Vormgeving: Sjaan Hofstede en Pleun Verhees o.b.v. Geartsje van der Zee | Lichtontwerp: Robin van den Berg | Uitvoerend Technicus: Dario Giustarini | Productie: Maaike Kuijken | Tekst stage: Wietse Leenders | Beeld: Gordon MeulemanYy wordt gemaakt met steun van: Gemeente Den Haag, De Coproducers en Het Lira Fonds | Met dank aan: Het Nationale Theater

Voor meer informatie, beeld en aanvragen van interviews, neemt u contact op met Nadine van Pinxteren, Communicatie en Marketing: [nadinevanpinxteren@hnt.nl / 06-83212123]

Meer binnen de rubriek Theater en voorstellingen