Staatssecretaris licht nieuw stelsel Box-3 voor vakantiewoningen toe

11 JAN 2024 15:30 | Second Home Beurs

Staatssecretaris Marnix van Rij geeft a.s. zondag 21 januari lezing op Second Home Beurs

Amstelveen, 11 januari 2024 - Demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij geeft zondag 21 januari een lezing over het nieuwe stelsel Box-3 tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht. Van Rij licht in de arena van investeerders van vakantiewoningen toe wat het nieuwe stelsel betekent voor bezitters van vakantiewoningen.

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid. 

Box-3 is een veelbesproken kwestie bij bestaande en toekomstige eigenaren van vakantiewoningen. De één koopt een vakantiewoning puur voor eigen gebruik, de ander als investering om rendement te maken of een combinatie hiervan. De belasting op het bezit in Nederland, binnen of buiten de Europese Unie in combinatie met veranderende wetgeving en gerechtelijke uitspraken is voor velen een complexe materie geworden. Bovendien zijn sinds de introductie van Box-3 in 2017 forse verschillen ontstaan tussen het vastgestelde rendement en het werkelijke rendement. 

Uitzonderingspositie voor vakantiewoningen

In september 2023 presenteerde Van Rij de contouren van de vernieuwde Box-3. Het nieuwe stelsel werkt toe naar belasting op basis van werkelijk rendement. Voor vakantiewoningen geldt een uitzonderingspositie. Hier wordt een verschil gemaakt tussen puur eigen gebruik en inkomsten uit verhuur. Als de vakantiewoning niet wordt verhuurd is het eigen gebruik belast met een vastgesteld rendement. Bij volledige verhuur van de vakantiewoning geldt vermogenswinstbelasting en zijn de kosten aftrekbaar. Een langjarige administratieplicht is daarbij onvermijdelijk. De waardeontwikkeling wordt belast bij verkoop.

De gepresenteerde contouren van het stelsel Box-3 leverden meer dan 1.000 reacties op, wat tekenend is voor de onduidelijkheid die heerst. De reacties op de nieuwe plannen worden nu verwerkt. Naar verwachting wordt het nieuwe stelsel deze zomer door de Kamer behandeld. De nieuwe Box-3 gaat in op 1 januari 2027.

Marnix van Rij licht met de lezing het nieuwe stelsel Box-3 toe en zal vragen vanuit het publiek beantwoorden. De presentatie is op zondag 21 januari om 12 uur tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht en gratis toegankelijk door voorregistratie op secondhome.nl.

Over Second Home Beurs

De Second Home Beurs in Maastricht is het startpunt voor mensen die geïnteresseerd zijn in de aankoop van een vakantiewoning. De editie in Maastricht telt vijfenzeventig makelaars en ontwikkelaars uit meer dan twintig verschillende landen. Daarnaast zijn er tijdens de beurs diverse lezingen te volgen in de seminar ruimtes die voor bezoekers vrij toegankelijk zijn. De onderwerpen verschillen, maar hebben allemaal een link met de aankoop van een vakantiewoning. Openingstijden: zaterdag 20 en zondag 21 januari 2024 van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed