Gevangen in Democratie. Hoe ingesleten gewoontes de politiek lamleggen

17 MEI 2021 16:49 | S2uitgevers
  • Veel burgers zijn het vertrouwen verloren in bestuurders
  • Veel politici en bestuurders zijn zelf ook gefrustreerd over het bestuurlijk systeem
  • Hoe kan het dat er ondanks alle goede wil en energie, er maar weinig bereikt wordt?
  • Wat is mis met het politiek bestuurlijk systeem in Nederland

Organisatieadviseurs - Joscha de Vries en Ilse Hofland - hebben in de afgelopen 25 jaar binnen de publieke sector, gemerkt dat er nooit echt iets verandert, dat bestuurders niet echt verder komen en dat belangrijke stappen wel worden bedacht maar niet gezet. Het is hun missie om de werking van ons politiek bestuurlijke systeem structureel te verbeteren. Zodat er minder tijd, geld en energie verloren gaat aan ’politiek gedoe’’ en er meer tijd, geld en energie beschikbaar is voor de echte opgaven waar we in ons land voor staan.

Daarom dompelden zij zich twee jaar lang onder in dit politieke systeem. Zij interviewden vele raadsleden, wethouders, ambtenaren, journalisten en andere betrokkenen. Ook baseerden zij hun bevindingen op grootschalig onderzoek onder 1200 raadsleden. Dit alles voegden zij toe aan hun 25 jaar advieservaring in de publieke sector, het volgen van de ontwikkelingen, het nieuws en het analyseren van diverse cases.

Al snel trokken zij de conclusie dat iedereen een rol heeft in het disfunctioneren van het politieke systeem: het trage uitbetalen aan slachtoffer van de toeslagen-affaire, de langzame start van het vaccineren, daar zijn wij allemaal de oorzaak van!

Gevangen in Democratie geeft een verhelderend en soms ontluisterend beeld van de praktijk van alle dag binnen ons politieke bestuur. Het is doorspekt met verhalen van bestuurders en politici en bevat grondige achtergrondinformatie over de diverse rollen en taken en hun onderlinge samenhang.

Alle factoren die van invloed zijn op het vermogen om te veranderen, passeren de revue. Daarnaast biedt Gevangen in Democratie een inkijkje in de complexe en soms onmogelijk positie waarin bestuurders verkeren.

Het is daardoor is ook een tegengeluid tegen heersende vooroordelen en clichés en zorgt voor meer begrip.

Pas als ons allemaal lukt om:

  • De automatische piloot uit te zetten
  • Hoofdzaken te laten prevaleren boven bijzaken
  • Gewoontes en regels die dit blokkeren ter discussie te stellen
  • Partijpolitiek minder belangrijk te maken
  • Stoppen met de nadruk te leggen op de controlerende taak en het voortdurend bevragen.

Kunnen politici zich wijden aan hun belangrijke taak.

 

Meer binnen de rubriek Overheid