Kinderen maken op speelse wijze kennis met muziek dankzij de avonturen van mol Tuur Toeval

19 DEC 2023 10:53 | De Contentfabriek

Karin Gutsche, violiste/blokfluitiste en auteur, en Jan Verstraeten, illustrator, slaan de handen in elkaar voor de creatie van een avontuurlijk kinderboek over en met muziek. Karin geeft les aan de muziekacademie en wil kinderen op een speelse manier kennis laten maken met de wereld van de muziek. Zo ontstond ‘Tuur Toeval en het geheim van de muziek’, een kinderboek over de muzikale avonturen van de mol Tuur.

Tuur Toeval

Tuur is een mol die vele liedjes en melodietjes kent, maar niet weet hoe hij ze moet onthouden. Kleurrijke personages zoals Johnny Eksterrr, tovenaar Hubert van Caravan en de fee Amaryllis begeleiden de mol en de jonge lezertjes tot in de wolkentoonladders van Dismi-Laland. Maar het grote geheim van Hubert van Caravan is in gevaar: in de kelder van zijn caravan bevindt zich namelijk de draaiende kwintencirkel. Als die stuk gaat, verdwijnt de muziek uit de wereld. En dat is net waar de boosdoeners op uit zijn. Gaandeweg raken de kinderen vertrouwd met muzikale principes als notensleutels, toonladders, drieklanken en de kwintencirkel.

Karin: “Kinderen houden van verhalen en kinderen houden van muziek. De muziektheorie blijkt voor hen vaak een zware dobber.”

Daarom heeft Karin Gutsche dit concept ontwikkeld: Je kan verdwalen in het muzikale avonturenverhaal en de prachtige muziek. Wie wil kan de knepen van de muziektheorie leren in de aparte boekjes van de slimme kip Henriette. En in de muziekraadsels van kippenkoorleidster Aretha, geschreven door Erika Wauters, kun je je kennis oefenen. De boekenreeks kan ook dienen als mooie aanvulling op de muzieklessen.

Componisten Peter Knockaert en Hans Cornelis, en het creatieve orkest Casco Phil onder leiding van Benjamin Haemhouts zorgden voor de unieke muziek die lezers via QR-codes kunnen beluisteren. Zo komt het avontuur van Tuur Toeval en zijn vrienden tot leven. De QR-code geeft alvast een voorproefje.

(thema van ‘Tuur Toeval’ door Geert Baekelandt, klarinet, en Casco Phil)

Benjamin : “Het verhaal over Tuur Toeval en Hubert van Caravan prikkelt de fantasie van kinderen en dit is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van creativiteit. Dat past perfect in het luik ‘talentontwikkeling’ van Casco Phil. Het boek is prachtig: een echt ‘hebbeding’.”

Jan Verstraeten ging met zijn ervaring in het muziektheater als decor- en kostuumontwerper voor Tuur Toeval aan de slag als illustrator.

Jan: "Het leuke verhaal maakte het gemakkelijk om illustraties voor het boek te schilderen. Ik kon mij laten inspireren en de kleurrijke wereld op papier zetten.”

Duitse vertaling en reeks

De avonturen van Tuur Toeval verschijnen als driedelige boekenreeks. De begeleidende boekjes, ‘de boekjes van Henriette’ en ‘Aretha's muziekraadsels’, zijn apart verkrijgbaar. Bovendien zijn Karin Gutsche en Jan Verstraeten al druk bezig aan een Duitse vertaling.

‘Tuur Toeval en het geheim van de muziek’ is nu verkrijgbaar in de boekhandel of via de website www.tuurtoeval.be

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur