'Woningbouwcorporaties moeten niet afwachten, maar doorgaan met isoleren'

20 SEP 2024 09:31 | Mensen Maken de Transitie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Martha van den Hengel

Aanleiding:
Corporaties halen afspraken niet: zonder warmtenet blijven sociale huurwoningen afhankelijk van gas | Trouw

Woningbouwcorporaties halen de afspraken niet om 450.000 woningen van aardgas af te halen voor 2030. Dat is vervelend, maar ook logisch. 

Nu de aanleg van warmtenetten niet op gang komt en de warmtepomp niet verplicht wordt gesteld, verloopt het verduurzamen van deze woningen traag. Daar zijn natuurlijk vooral de bewoners de dupe van. Zij profiteren niet van goedkopere, duurzame energie.

Toch hoeft de energietransitie voor deze woningen niet stil te liggen. Het is slim om deze tijd te benutten om de woningen beter te isoleren. Deze maatregel kan namelijk áltijd, ook als de aanleg van warmtenetten nog een tijd duurt of als warmtepompen later worden toegevoegd. Door nu al te isoleren is het rendement van warmtenetten en warmtepompen straks veel groter. 

Nu isoleren heeft een bijkomend voordeel dat woningbouwcorporaties en uitvoerende partijen samen kunnen leren het isolatieproces zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten. Welke innovaties nodig zijn, welke opleidingen, welke zij-instroomtrajecten. Immers, als we echt gaan opschalen zullen we én meer mensen nodig hebben in de branche en voor deze medewerkers prettige en efficiënte werkmethodes te ontwikkelen. 

Daarnaast is dit ook een goede tijd om nieuw technisch personeel aan de sector te binden. Veel aanbieders van zonnepanelen gaan failliet, onder meer vanwege verzadiging in de markt en zwabberend overheidsbeleid. Daardoor komen veel goed opgeleide werknemers op straat te staan. Deze praktische mensen zijn hard nodig voor de energietransitie, dus het is zonde om hen te laten lopen.

Het verduurzamen van huizen van mensen die een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energiekosten, is een belangrijke zet in het bestrijden van energiearmoede, stelt TNO. Dat is ook een belangrijke overweging om te doen wat wél mogelijk is. 

Woningbouwcorporaties hebben een grote verantwoordelijkheid richting hun bewoners en de klimaatdoelstellingen. Zij beheren met elkaar 2,3 miljoen woningen, ruim een kwart van het totaal aantal woningen in Nederland. Nu alles doen wat kan en leren hoe het beter kan, helpt nu en straks.

Martha van den Hengel is directeur van Mensen Maken de Transitie en deskundig op het vlak van de uitvoerende kant van de energietransitie.
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Mensen Maken de Transitie

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid