Duitsland: industriële recessie door tekort aan materialen
08 NOV 2021 08:00 |
Euler Hermes
Duitsland staat aan de vooravond van een industriële recessie. Ook de rest van Europa staat zwaar weer te wachten. Eén op de drie bedrijven kan te maken krijgen met omzetdaling door stijgende productiekosten en schaarste aan grondstoffen en halffabricaten. Dat blijkt uit onderzoek van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.
Sectoren die het moeilijk krijgen zijn de auto-industrie, machinebouw en chemie. Vooral Duitsland wordt hierdoor hard geraakt. Volgens Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland gaat het om een a-typische recessie. “Normaal gesproken zie je bij een recessie dat voorraden oplopen doordat de vraag terugvalt. Ook stijgt doorgaans de werkloosheid. Het tegenovergestelde is nu het geval. Bedrijven kunnen niet aan de vraag voldoen. Kijk naar de auto-industrie. De wachtlijsten voor nieuwe auto’s nemen steeds verder toe. Ook stijgen de autoprijzen. Dat zie je niet bij een normale recessie.”
Nederland
Over Nederland zegt Geeroms: “De economie is fantastisch herstelt na de lock downs. Er is volop ruimte voor verdere groei. Maar in bepaalde sectoren gaat ook hier de rem erop omdat de toevoer van basismaterialen onvoldoende is. Hoe harder de klap in Duitsland aankomt, hoe meer wij het ook hier gaan voelen.”
Geeroms noemt verschillende oorzaken waardoor industriële productiebedrijven niet aan de vraag kunnen voldoen. “Door de lock downs is veel vraag naar producten uitgesteld. Ook zijn productielijnen op een laag pitje gezet. De heropening van de economie wereldwijd heeft als het ware een lawine aan uitgestelde vraag losgemaakt. Nadat productielijnen eerst zijn afgeschaald is nu juist extra productiecapaciteit nodig om aan de vraag te voldoen. Bedrijven doen er alles aan om meer producten te leveren maar daarbij lopen ze tegen een toeleveringsketen aan die grondig is verstoord. Nog steeds gaan er grote doorvoerhavens in China op slot als de coronabesmettingen oplopen. Er zit geweldig veel vertraging in de aan- en afvoer.”
Winst onder druk
“Overal zie je dat de winstgevendheid onder druk komt te staan. Omzetten die teruglopen door het tekort aan basismaterialen en ook door de oplopende kosten. Goed voorbeeld is natuurlijk de olie- en gasprijs die de pan uit rijst. Lang niet alle bedrijven kunnen die hogere kosten doorberekenen richting klant. Dat gaat direct ten koste van de winst.”
Euler Hermes is wereldleider op het gebied van kredietverzekeringen en erkend specialist op het gebied van garanties, incasso, handelskrediet en politiek risico. Ons uitgebreide informatienetwerk analyseert dagelijkse veranderingen in de solvabiliteit van bedrijven, die 92% van het wereldwijde BBP vertegenwoordigen. We geven bedrijven het vertrouwen om te handelen en betaald te worden. Wij vergoeden jouw bedrijf in het geval van oninbaarheid, maar belangrijker nog, we helpen je in de eerste plaats bij het voorkomen van dubieuze debiteuren. Wanneer we kredietverzekeringen of andere financiële oplossingen aanbieden, is onze prioriteit om jou te beschermen. Maar wanneer het onverwachte zich voordoet, betekent onze AA rating dat we de middelen hebben, ondersteund door Allianz, om een vergoeding te bieden om jouw bedrijf te helpen. Euler Hermes, met hoofdkantoor in Parijs, is aanwezig in meer dan 50 landen met 5.800 werknemers. In 2020 vertegenwoordigden onze verzekerde wereldwijde zakelijke transacties een blootstelling van € 824 miljard.
Euler Hermes, onderdeel van Allianz, heeft een AA rating van Standard & Poor’s.
Meer informatie: www.eulerhermes.nl
Contact
Euler Hermes Nederland
Sabine Weppner
tel. +31 (0)73 688 96 65
sabine.weppner@eulerhermes.com
Social
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons op YouTube
We predict trade and credit risk today, so companies can have confidence in tomorrow
________________________________________
Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include prospects, statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties. Actual results, performance or events may differ materially from those expressed or implied in such forward-looking statements. Such deviations may arise due to, without limitation, (i) changes of the general economic conditions and competitive situation, particularly in the Allianz Group's core business and core markets, (ii) performance of financial markets (particularly market volatility, liquidity and credit events), (iii) frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes, and the development of loss expenses, (iv) mortality and morbidity levels and trends, (v) persistency levels, (vi) particularly in the banking business, the extent of credit defaults, (vii) interest rate levels, (viii) currency exchange rates including the euro/US-dollar exchange rate, (ix) changes in laws and regulations, including tax regulations, (x) the impact of acquisitions, including related integration issues, and reorganization measures, and (xi) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences.