Download boete komt! Dutch Filmworks mag ip van downloaders bewaren

08 DEC 2017 09:14 | VPNdiensten.nl

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft Dutch Filmworks toestemming verleend om privégegevens, zoals ip-adressen, te verzamelen en te bewaren voor maximaal 5 jaar. Dit is te lezen in dit besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens. Met deze toestemming is het zo goed als zeker dat boetes voor het illegaal downloaden met Bittorrent zullen volgen.

In oktober heeft Dutch Filmworks een proef gedaan met het verzamelen van ip adressen van mensen die illegaal films en series downloaden en uploaden met Bittorrent. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft deze proef gevolgd en getoetst. Aan de hand van die informatie is de toestemming verleend om de gegevens te gaan bewaren.

Wie gaat Dutch Filmworks beboeten

Dutch Filmworks is een distributeur van films in Nederland. Ze distribueren zowel films als series in Nederland. Dit betekent dat zij alleen ip adressen gaan bewaren van mensen die films en series downloaden en uploaden in Nederland waar zij de distributierechten van hebben.

Dit zullen ze doen door zelf op torrentsites te kijken welke van hun films en series er te vinden zijn. Vervolgens kunnen ze gemakkelijk zien welke ip adressen deze films uitwisselen. Deze ip adressen worden vervolgens dus bewaard.

Hoe verder met het ip adres

Nadat Dutch Filmworks de ip adressen van illegale downloaders heeft verzameld is het zaak dat deze gekoppeld worden aan de NAW (naam adres woonplaats) gegevens van een downloader.  Binnen 3 maanden na het verzamelen van de ip adressen vragen ze bij de internetproviders de NAW gegevens van de personen die bij een bepaald ip adres horen op.

De verwachting is dat internetproviders deze niet zomaar zullen geven. De 5 jaar bewaartermijn is er dan ook om gerechtelijke procedures te starten tegen deze providers. Dit zullen ze doen om alsnog de NAW gegevens te ontvangen wanneer providers deze niet willen geven.

Met deze NAW gegevens kan Dutch Filmworks mensen aanklagen die uit illegale bron hebben gedownload en geüpload. Waarschijnlijker is dat Dutch Filmworks eerst een schikkingsvoorstel stuurt naar illegale downloaders. Enkel bij het niet accepteren van de schikking zal er worden overgegaan tot gerechtelijke vervolging.

Downloaders zoeken uitweg

Er zijn talloze mensen in Nederland die gebruik maken van torrent om films en series te downloaden. Ook Popcorn Time gebruikers horen hierbij, Popcorn Time maakt namelijk ook gebruik van het Bittorrent netwerk. Er wordt verwacht dat deze mensen dat niet zomaar willen stoppen.

De verwachting is dan ook dat veel mensen een uitweg voor de boete zullen zoeken. Op de website van VPNdiensten.nl staat bijvoorbeeld duidelijk beschreven hoe een vpn voorkomt dat een boete ontvangen wordt.

Meer binnen deze rubriek