Kindervoorstelling ‘Vreemd Ding’ laat ouders buiten de lijntjes kleuren

25 SEP 2024 08:53 | Het Nationale Theater

Theatermaker Evgenia Brendes (1989) vertrok op haar twaalfde met haar ouders van Kazachstan naar België. Daar groeit ze op tussen twee culturen en wordt geconfronteerd met de uitdagingen die schakelen tussen beiden met zich meebrengt. Pas wanneer ze zich realiseert dat ze door het vormen van haar eigen identiteit haar omgeving niet verloochent, kan ze werkelijk aarden. Nu maakt Brendes de komische en fantasierijke kindervoorstelling Vreemd Ding (6+); die ouders (én kinderen) laat zien dat de wereld niet zwartwit is en bovendien veel leuker en leerzamer, wanneer je buiten de lijntjes kleurt. Een coproductie van HNTjong en Martha!tentatief, met dank aan hetpaleis die op 20 oktober in première gaat in Theater aan het Spui, Den Haag.    

Over de voorstelling

Is praten tegen een kat vreemd? Of een boer laten na het eten? En wie bepaalt eigenlijk wat ‘vreemd’ is? In de voorstelling Vreemd Ding kom je terecht in een wereld vol wonderlijke gebruiken en merkwaardige regels. Tot op een dag die wereld helemaal op z’n kop staat.

Een kind en haar moeder wonen samen in een kleurrijke woonkamer met een bank en een TV. Ze doen alles samen: bloemschikken, opruimen, liedjes zingen, de was. Dag in, dag uit, omdat de moeder het zegt. 'Houd je aan de regels, voorál als je ze niet begrijpt'.

Het nieuwsgierige kind doet erg haar best om goed te luisteren naar wat er van haar wordt gevraagd. Maar snappen doet ze het niet. Ze verliest zich steeds vaker in haar verbeelding. Totdat ze op een dag besluit om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar hoe ga je om met een wereld die opeens vreemd aanvoelt?

 

Over de makers

Actrice en theatermaker Evgenia Brendes volgde haar toneelopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en speelde onder meer bij hetpaleis en Toneelgroep Amsterdam. Ze is geen onbekende bij het Haagse gezelschap: in 2018 speelde zij de titelrol in Ondine bij Het Nationale Theater. In 2019 ontving Brendes voor haar rol in Dounia B. van Martha!tentatief en hetpaleis de ‘prijs voor meest gewaardeerde actrice’ van het Acteursgilde in Vlaanderen. 

Bram Coopmans is sinds 2017 onderdeel van het acteursensemble van Het Nationale Theater, waar hij onder meer te zien was in The Nation, De Vrekkin en Tom Pain, de solo waarvoor hij in 2021 werd genomineerd voor een Louis D’Or. Naast spelen en theatermaken - schrijft, doceert en regisseert Coopmans ook. 


Colofon

Concept Evgenia Brendes, makers / spel Evgenia Brendes en Bram Coopmans, eindregie Jef van Gestel, decor- en kostuumontwerp: Sacha Zwiers, Amy Pratt (stage), lichtontwerp Tim Clement, muziek Kaspar Schellingerhout, dramaturgie Martine Manten, artistieke coaching Bart van Nuffelen, educatiemakers Martha Villada Márquez, Storm Boender.

 

Praktisch

Vreemd Ding is een coproductie van HNTjong en Martha!tentatief, met dank aan hetpaleis en wordt gemaakt en gespeeld door Evgenia Brendes en Bram Coopmans.

De voorstelling bevat geen gesproken taal en is ook te begrijpen wanneer je geen Nederlands spreekt.

Première: zondag 20 oktober om 15:00u in Theater aan het Spui in Den Haag.

Nederlandse tournee: 19 oktober t/m 22 december 2024

Vlaamse tournee: 2 januari t/m 15 maart 2025

 

www.hnt.nl/vreemd-ding

 

Voor meer informatie, high res beelden of interviewverzoeken met cast of crew neem contact op met: Dagmar Bokma / dagmarbokma@hnt.nl / 06-14282498 Fotografie en styling beeld: Marijke de Gruyter & Nicolien de Jong

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur