Veel mensen hebben zo hun eigen beeld bij wat een jager is. Slechts weinigen weten wat een jager echt allemaal doet voor de natuur. Jagers stimuleren onder meer de biodiversiteit, verbeteren en ondersteunen de verkeersveiligheid, beheren flora- en fauna en houden wildtellingen. Zo zijn jagers 365 dagen per jaar actief in de natuur en doen zij veel meer dan het schieten van dieren voor consumptie of om schade te bestrijden. Om mensen kennis te laten maken met het werk dat een jager gedurende het hele jaar in het buitengebied doet, vindt op zaterdag 14 oktober in het Nationale Park De Hoge Veluwe de Dag van de Jager plaats.
Jagers kennen een gebied vaak op hun duimpje en hebben daardoor veel kennis van lokale ecosystemen. Zo adviseren en ondersteunen zij boeren bij het inzaaien van akkerranden, die dienen als voedsel- en schuilplaatsen voor bijvoorbeeld vogels, insecten en zoogdieren. Ook nemen jagers het initiatief voor het plaatsen van broedkorven, zodat eenden een veilige broedplek hebben. Jaarlijks worden er tienduizenden dieren onbedoeld gedood door landbouwmachines en in het verkeer. Jagers zetten zich in om het aantal maai-slachtoffers terug te dringen. Met behulp van drones met warmtetechnologie worden nesten in kaart gebracht en gemarkeerd. Daarnaast worden jonge dieren opgespoord en beschermd, zodat maaimachines geen onnodige slachtoffers maken. Verder tellen jagers jaarlijks het wild in hun gebied en sporen ze met behulp van speciaal opgeleide jachthonden grote wilde dieren op die bij een verkeersongeval zijn betrokken.
Balans in de natuur
De Dag van de Jager is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, in samenwerking met het Nationale Park De Hoge Veluwe. De dag vindt plaats op 14 oktober en vormt de aftrap van de ‘Wilde Weken’. Daarin kunnen mensen op uiteenlopende manieren kennismaken met De Hoge Veluwe. “De jager zorgt voor balans in de Nederlandse natuur”, vertelt Dorien van Dijk van de Jagersvereniging. “Bezoekers kunnen op 14 oktober jagers ontmoeten, leren wat een jager allemaal doet en samen het bos in gaan. Daar vertellen zij onder meer over biodiversiteit en laten zij plekken zien waar jonge aanplant geen kans maakt. Want als er teveel herten zijn, wordt alles tot een hoogte van 2,5 meter kaal gegeten. Terwijl voor een park als De Hoge Veluwe, als kraamkamer van bijzondere planten en kruiden, jonge aanplant van levensbelang is.”
Ook vertellen de jagers wat zij kunnen doen als een dierpopulatie te groot wordt voor het gebied waarin ze wonen. Dit kan namelijk grote probleem opleveren voor planten en andere diersoorten, of schade veroorzaken aan landbouw of infrastructuur en daarmee de veiligheid in het geding brengen. “Op de Dag van de Jager laten we de hele cyclus van het werk van de jager zien. Dus het beschermen, beheren en stimuleren van flora en fauna en door tellingen het bewaken van de balans in de natuur. Maar jagers vertellen ook over het jagen zelf, demonstreren het uitbenen van wild en er is (h)eerlijk vlees uit de natuur te proeven. We houden rondleidingen, lezingen, workshops als broedkorven vlechten, jachthondendemonstraties en een kinderspeurtocht door het bos. Sowieso is deze dag heel geschikt voor gezinnen, ook om kinderen kennis te laten maken met de prachtige natuur die ons land rijk is. Waarbij we dus graag in gesprek gaan met mensen en laten zien wat ‘de jager’ nu eigenlijk allemaal nog meer doet.”
De Dag van de Jager vindt plaats op zaterdag 14 oktober, van 10:00 tot 16:00 uur in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Centrale locatie is het evenemententerrein naast het Parkpaviljoen. De activiteiten worden gratis aangeboden, wel is een toegangsticket nodig voor De Hoge Veluwe. Het programma, meer informatie en ticketverkoop via www.dagvandejager.com.
Dit is een origineel bericht van Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging