Het water spreekt in de Koninklijke Schouwburg

31 MEI 2023 16:38 | Het Nationale Theater

Het water spreekt in de Koninklijke Schouwburg

Tien dichters en muzikanten te zien in Dichter bij Laagland 

Slechts één keer te zien: ‘Dichter bij Laagland’, een avondvullende voorstelling met poëzie, muziek en beeld. Maandag 19 juni nemen tien artiesten de Koninklijke Schouwburg over. In het decor van de nieuwe HNT-productie ‘Laagland’ geven zij stem aan een zeer bijzonder personage. De cast bestaat onder meer uit Spinvis, Radna Fabias, K. Michel en Gershwin Bonevacia.

In ‘Laagland’ van Nathan Vecht (tekst) en Eric de Vroedt (regie) komen twee sociale groepen recht tegenover elkaar te staan. Een Hollandse recreatieplas moet een drijvende duurzame woonwijk worden. Daar is niet iedereen het mee eens: aan verschillende vergadertafels lopen de gemoederen hoog op. Maar wat vindt de plas er zelf eigenlijk van?

De stem van het water

Hendrik Marsman dichtte in ‘Herinnering aan Holland’ over brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan. Hij sprak over de stem van het water, dat met zijn eeuwige rampen in alle gewesten gevreesd en gehoord wordt. In ‘Dichter bij Laagland’ krijgt, Marsman indachtig, de natuur het laatste woord. Zes dichters, drie muzikanten, een acteur en filmfragmenten vertellen samen het verhaal van het water.

Een waanzinnige cast

Voor de muziek tekenen Spinvis, Saartje Van Camp en Jeroen Dirrix. Esther Scheldwacht draagt namens Het Nationale Theater bij. Daarnaast staan dichters Alexis de Roode, Benzokarim, Gershwin Bonevacia, Maartje Smits, K. Michel en Radna Fabias op het podium. ‘Het is,’ vertellen Laura van Zuijlen en Joni Zwart, bedenkers en samenstellers van ‘Dichter bij…’, ‘een waanzinnige cast om mee te mogen werken. Van jonge spoken word artiesten tot doorwinterde dichter-filosofen… een heel rijk geheel. Wat hen verbindt, is humor, heldere taal en het durven verwoorden wat er schuurt – of dat nu om globale misstanden of om hele persoonlijke gevoelens gaat.’

De eindregie van ‘Dichter bij Laagland’ is in handen van Eric de Vroedt. Hij regisseerde ook de eerste ‘Dichter bij...’ in 2022. Die voorstelling werd door het publiek omschreven als ‘adembenemend mooi’ en ‘een geestverruimende ervaring.’ 

Over Het Nationale Theater  

Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. De artistieke leiding bestaat uit Eric de Vroedt (Het Nationale Theater) en Noël Fischer (HNTjong), zij werken met een huisensemble van zeventien acteurs. Het Nationale Theater is met jeugdtheatergezelschap HNTjong de enige landelijke theaterorganisatie die voorstellingen voor alle leeftijden maakt. HNTeducatie en Interactie maakt contextprogrammering voor volwassenen en jongeren uit het gehele onderwijs: basis-, voorgezet-, en beroepsonderwijs.

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur