De Woonpas start pilot woninggebonden financieren in Bergen en Dalfsen

02 APR 2019 11:21 | De Woonpas

De Woonpas start met Bergen (NH) en Dalfsen pilot ‘Kostenneutraal Verduurzamen van Eigen Woning’

Naarden, 2 april 2019 - Samen met  de gemeenten Bergen (NH) en Dalfsen als eerste gemeenten in Nederland start De Woonpas op 1 mei 2019 met een pilot om woningeigenaren volledig te ontzorgen bij de verduurzaming van de eigen woning, inclusief een woninggebonden financiering.

Woninggebonden financieren én ontzorgen

Deze integrale verduurzamingsoplossing is door De Woonpas ontwikkeld in samenwerking met de Erasmus Universiteit en TNO met als doel verduurzaming voor iedere woningbezitter haalbaar en betaalbaar te maken.

De oplossing combineert een woninggebonden financiering met de volledige ontzorging van de woningeigenaar in de uitvoering van de verduurzaming. De betaalbaarheid wordt geborgd doordat de investering wordt bekostigd uit de besparing op de energielasten. De woningeigenaar kan daarmee verduurzamen zonder hiervoor een bedrag op tafel te hoeven leggen.

Aflossen met gemeentelijke baatbelasting

De financiering van de verduurzamingsmaatregelen wordt verstrekt op basis van de vooraf gecalculeerde besparing op de energierekening en niet op basis van de leencapaciteit van de woningeigenaar. De aflossing van de financiering is in lijn met de economische en technische levensduur van de uitgevoerde verduurzamingsmaatregelen. De aflossing loopt via de Gemeentelijke Baatbelasting. De woningeigenaar gaat hiervoor een overeenkomst aan met de gemeente. Deze oplossing zorgt er voor dat de financiering voor iedere woningeigenaar toegankelijk is. Bovendien is de financiering overdraagbaar bij verkoop van de woning. De toekomstige woningeigenaar neemt de eventueel resterende betalingstermijnen over. De huidige woningeigenaar loopt daardoor geen investeringsrisico.

BNG Bank is de beoogde financier van de woninggebonden financiering. Met Energiefonds Overijssel zijn de voorbereidingen in een vergevorderd stadium om een garantiefonds in te richten. Hiermee wordt het kredietrisico volledig afgedekt. Gemeenten kunnen dan ook zónder risico en zónder balansverzwaring deelnemen.

Zorgeloos verduurzamen

Woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen kiezen uit de verduurzamingsmaatregelen die specifiek voor hun woning worden voorgesteld op basis van een calculatie vooraf en inspectie ter plaatse. Het betreft de zogeheten ‘no-regret’ maatregelen (waaronder bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen) die alle woningeigenaren in de komende jaren zullen moeten nemen om ‘van het gas af mogelijk te maken.

Voor de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen wordt samengewerkt met (lokale) uitvoerders die een samenwerking aangaan met De Woonpas. Deze laatste draagt zorg voor de planning en ziet toe op de kwaliteit van de uitvoering. De woningeigenaar ontvangt van De Woonpas een garantie op de energieprestatie van de getroffen maatregelen.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Quotes:

 

Jan Houtenbos, wethouder Bergen (NH)

“Door samen te werken met De Woonpas en haar partners kunnen wij als gemeente met zeer beperkte investeringen, inspanningen en zonder risico al onze woningeigenaren ondersteunen bij de verduurzaming van de eigen woning, zónder dat ze hiervoor extra moeten betalen. Onze taak als gemeente blijft beperkt tot het aangaan en innen van een ‘vrijwillige’ gemeentelijke belasting. Prettige bijkomstigheid is dat we goed bekend zijn met partijen als BNG Bank en de regionale investeringsfondsen. Met deze samenwerking kunnen we invulling geven aan onze regierol in de energietransitie binnen de gebouwde omgeving.”

 

Andre Schuurman, wethouder Dalfsen

“Het klimaatakkoord levert bij heel inwoners zorgen op over het financieren van de woningverduurzaming. Dit is mogelijk een goede oplossing hiervoor. Geen lastenverzwaring door een besparing in het energieverbruik en meer comfort in huis. We werken dan ook graag mee aan deze pilot en gaan ons deel van het huiswerk doen.”

 

Henk Mirck, Transitiemanager en Voorzitter Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO)

“De energietransitie vraagt niet alleen om technologische oplossingen maar juist draagvlak en handelingsbereidheid bij bedrijven en burgers. Ontzorging en innovaties in financiering zijn noodzakelijk om een vereiste stroomversnelling in de transitie in te zetten. Het instrumentarium van De Woonpas gaat een grote rol spelen in de energietransitie van Nederland.”

 

Dick Dekker / Richard van Rooij

“Door samen te werken met de gemeenten en onze partners zijn we in staat woningeigenaren te helpen aan een duurzamere woning zonder dat de woonlasten voor de woningeigenaar stijgen! Je bent beter beschermd tegen toekomstige energieprijsstijgingen en de woning wordt aanzienlijk comfortabeler en couranter. Waarom zou je het dan niet doen?”

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Over De Woonpas

De Woonpas is een initiatief van een groep multi-disciplinaire ondernemers die elkaar gevonden hebben in hun intrinsieke motivatie om woningverduurzaming op te schalen vanuit het belang en perspectief van de woningeigenaar zelf en hierbij de verbinding te leggen met de regierol van de gemeenten binnen de energietransitie. In 2017 hebben zij voor dit doel de Woonpas BV opgericht en zijn in de afgelopen twee jaar diverse samenwerkingsverbanden aangegaan met onder meer het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden (ESBL), TNO, BNG Bank en Energiefonds Overijssel.

Meer informatie: https://www.dewoonpas.nl/

Meer binnen de rubriek Bedrijfscommunicatie