UITNODIGING Openingsconcert 50 jaar BIMHUIS

27 SEP 2024 13:01 | BIMHUIS

Dinsdag 1 oktober 2024 vanaf 19.00 uur

Op dinsdag 1 oktober viert het Amsterdamse jazzpodium BIMHUIS zijn 50-jarig bestaan. Het wereldberoemde podium heeft de afgelopen 5 decennia een onmisbare rol gespeeld in de ontwikkeling van jazz en geïmproviseerde muziek. Het is de plek waar nationaal en internationaal talent samenkomt en het enige podium in Nederland dat speciaal voor jazz is gebouwd. In 1974 werd het opgericht door o.a. Micha Mengelberg, Hans Dulfer, Willem van Manen en Willem Breuker.

Wereldpremière van Martin Fondse

Op 1 oktober trappen we af met speciaal gecomponeerde muziek door voormalig ‘Componist des Vaderlands’ Martin Fondse. Deze bijzondere compositie is een eerbetoon aan de oprichters, inspiratoren en pioniers van het BIMHUIS, en viert de muziek die hier de afgelopen halve eeuw heeft geklonken. Overal in het gebouw, vanaf de balkons, vanuit de lift en vanaf de trappen, zal de muziek te horen zijn. Dit wordt uitgevoerd door een speciale grote bezetting, bestaande uit 15 blazers en een ritmesectie met slagwerk, piano en gitaar. Het publiek staat rondom de musici.

Openingsconcert

Na de wereldpremière van Martin Fondse gaat de openingsavond verder met een concert in de zaal van het BIMHUIS, met onder andere de Nederlandse stersaxofonist Tineke Postma, samen met toonaangevende musici uit Europa. De avond wordt afgesloten door de Amerikaanse saxofonist James Brandon Lewis. Voor ons jubileum komt hij speciaal over uit Amerika met drummer Chad Taylor, bekend van Chicago Underground Duo. De avond wordt gepresenteerd door Benjamin Herman en Kika Sprangers. Verder zijn er speeches van burgemeester Femke Halsema, directeur-bestuurder BIMHUIS Mijke Loeven en Amsterdamse wethouder voor Kunst & Cultuur, Inclusie en antidiscriminatiebeleid mevrouw Touria Melani.

Pers (zowel schrijvend, fotograferend als RTV) is van harte uitgenodigd om bij de openingsavond aanwezig te zijn.

Deze avond is de start van onze feestmaand waarin het BIMHUIS viert dat we 50 jaar geleden zijn opgericht. De hele maand oktober zijn er meer dan 50 concerten in onze zaal, op BIMHUIS TV en op partnerlocaties in Amsterdam. Er is natuurlijk veel nieuwe muziek, we staan stil bij de hemelbestormers van weleer en presenteren de helden van nu.

Bekijk het gehele programma hier.

Programma Openingsconcert 

Waar: BIMHUIS, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam

Wanneer: 1 oktober 2024

Inloop deel 1 : 19.00 – 19.30 uur

Aanvang deel 1 – wereldpremière HOME van Martin Fondse : 19:30 uur

Eind tijd deel 1 : circa 20.00 uur

Aanvang deel 2: 20.30 uur

Pauze

Eindtijd: 22:30 uur

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur