Zomerse week met veel zon, hoge zonkracht en mogelijk lokaal 30 graden

23 JUN 2024 14:38 | Infoplaza Network B.V. | Weeronline | Weerplaza | Meteovista

De eerste dagen van de komende werkweek verlopen zonovergoten. De zonkracht is hoog met dagelijks UV-index 7 en in Zuid-Nederland mogelijk UV-index 8. Daarbij wordt het op steeds meer plaatsen zomers warm met 25 tot 29 graden. Woensdag zou het lokaal 30 graden kunnen worden. De dagen daarna neemt de buienkans toe en waarschijnlijk wordt het vanaf vrijdag ook minder warm.

Juni verliep tot nu toe vrij grijs en fris. Gemiddeld was het gemeten over alle dagen en nachten zo’n 14 graden, terwijl 16 graden gebruikelijk is. Ook het aantal zonuren lag een stuk lager dan in voorgaande jaren. Op dit moment heeft de zon zo’n 120 uur geschenen. Gemiddeld was dit op 22 juni al zo’n 152 uur.

Zomerse temperaturen

Komende week zal deze gemiddelden flink opkrikken. Maandag wordt het overdag zo’n 20 graden op de Waddeneilanden tot 26 graden in het zuiden. Dinsdag en woensdag stijgt het kwik verder en bereiken we op grote schaal zomerse temperaturen met maxima veelal tussen 25 en 29 graden. Ook in de avonden blijft het nog lang aangenaam warm. Tijdens de wedstrijd Nederland – Oostenrijk is het op veel plaatsen nog ongeveer 25 graden.

Woensdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en is lokaal zelfs 30 graden mogelijk. De grootste kans op een tropische 30 graden is voor het oosten van Brabant en voor Limburg.

Hoge zonkracht

Maandag, dinsdag en woensdag schijnt de zon uitbundig. Het is eind juni en de hoge stand van de zon resulteert in een hoge zonkracht. Midden op de dag bereiken we op veel plaatsen UV-index 7, en op sommige plaatsen in Zuid-Nederland zelfs UV-index 8. De onbeschermde huid kan hierbij al binnen 10 minuten verbranden. Tussen 11.00 en 16.00 is de zon het krachtigst.

Toenemende buienkans

Woensdag neemt de luchtvochtigheid toe en voelt het wat broeierig aan. Ook neemt de kans op buien eind van de dag al iets toe, al blijft het op veruit de meeste plaatsen nog wel droog. Donderdag en vooral vrijdag loopt de kans op buien verder op. Hierbij kunnen ook stevige onweersbuien voorkomen. Donderdag wordt het op veel plaatsen nog zomers warm. Vanaf vrijdag komt de temperatuur waarschijnlijk een aantal graden lager uit.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/23-6-2024-weekverwachting

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws