STIVA heeft met verbazing kennisgenomen van eerdere berichtgeving in de media: “Nederlanders drinken problematisch veel.” De cijfers die als basis hebben gediend voor het item zijn afkomstig van het Global Drugs Survey 2017. Dit is een organisatie in Londen die gebruik maakt van een internationale database. Onderzoekers van het Global Drugs Survey (GDS) geven zelf duidelijk aan waar deze cijfers niet geschikt voor zijn, namelijk: een vergelijking maken tussen landen en extrapoleren naar de gehele bevolking.
Gelet op deze achtergrond, is het merkwaardig dat in eerdere berichtgeving niet voldoende is benadrukt dat het genoemde onderzoek gaat om een heel specifieke doelgroep. De titel “Nederlanders drinken problematisch veel” suggereert immers dat de resultaten van het onderzoek onder een heel specifieke groep worden geëxtrapoleerd naar alle Nederlanders. Ook spreekt het artikel over een Europese top drie. Dat is feitelijk en methodisch ook niet correct. De personen uit de database zijn namelijk niet representatief en de samenstelling van de groep van respondenten is per land verschillend, stellen ook de onderzoekers GSD in hun rapport. Kijkend naar de methode en het karakter van de database, is de conclusie gerechtvaardigd dat deze personen een preoccupatie hebben voor middelengebruik. Anders gezegd: ze vertonen veel extremer gedrag ten aanzien van middelengebruik en ook alcoholconsumptie.
De cijfers die internationaal als benchmark worden gebruikt voor de stand van zaken rondom problematisch alcoholgebruik, zijn die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze cijfers laten een heel ander beeld zien, namelijk; dat Nederlanders tot de matigste drinkers van Europa behoren. Zowel ten aanzien van het aantal bingedrinkers als mensen met een aan alcohol gerelateerde aandoening, scoort Nederland samen met Italië het laagst van heel Europa.
STIVA is van mening dat er ook in Nederland nog meer bereikt moet worden op het gebied van verantwoorde alcoholconsumptie. Maar het beeld dat we in Nederland tot de heftigste drinkers van Europa horen, klopt eenvoudigweg niet. Dat is niet onze mening, dat is gebaseerd op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het is van belang dat alle betrokken organisaties en ook de media zich baseren op de juiste feiten.
Dit is een origineel bericht van STIVA Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
25 DEC 2024
24 DEC 2024