De terugkeer van Trump betekent een klap voor de energietransitie. Nog nooit heeft de VS zoveel olie opgepompt als afgelopen jaar en onder Trump zal dit alleen maar verder toenemen. Dat geldt ook voor de export van vloeibaar aardgas (LNG). Volgens Kredietverzekeraar Allianz Trade kan de Europese gasprijs hierdoor de komende vijf jaar met meer dan 15% dalen.
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Trump heeft zijn kiezers beloofd de inflatie te beteugelen. Dat wil hij bereiken door de olieprijs te drukken door extra olieproductie. Alles wijst erop dat de olie-industrie vrij baan krijgt. Kijk naar zijn olievriendjes die hij op sleutelposities zet in het kabinet.” Geeroms doelt op ‘olieboer’ Doug Burgum van Noord-Dakota en Chris Wright, CEO van frackingbedrijf Liberty Energy.
LNG-export stijgt
De VS hebben zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke leverancier van vloeibaar aardgas (LNG), vooral als vervanging voor Russisch gas na de oorlog in Oekraïne. Geeroms: “Biden heeft de bouw van nieuwe LNG-terminals tegengehouden. Daar zal Trump meteen een eind aan maken. Ook zal hij de miljarden dollars aan subsidies en leningen voor het versnellen van de energietransitie aanpakken. Meer LNG-export voelen Europese burgers en bedrijven direct in hun portemonnee. Volgens onze researchafdeling kan de gasprijs in Europa door extra LNG-export de komende vijf jaar met meer dan 15% dalen.”
Geeroms wijst erop dat Trump in zijn eerste ambtstermijn al tal van milieuregels schrapte, zoals het Clean Power Plan en strengere emissiestandaarden voor voertuigen. De verwachting is dat hij deze lijn opnieuw zal voortzetten. “Die koerswijziging ondermijnt niet alleen de Amerikaanse inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar ook mondiaal frustreert het klimaatbeleid. Minder financiering voor duurzame energieprojecten en minder internationale samenwerking zetten de Parijse klimaatdoelen zwaar onder druk.”
Break even-niveau
De Verenigde Staten zijn al de grootste olieproducent ter wereld, met een productie van bijna 13 miljoen vaten per dag in 2023. De verwachting is dat de olieproductie onder Trump alleen maar verder zal toenemen. Geeroms: “Trump belooft de brandstofprijzen te verlagen, maar zo eenvoudig zal dat nog niet gaan. De kosten van olieproductie liggen nu al dicht bij het break even-niveau. En extra productiecapaciteit zal pas op de middellange termijn effect hebben.”
Verder wijst Geeroms op Iran. “De kans is groot dat Trump opnieuw zware sancties zal opleggen om de Iraanse olie-export terug te dringen. Nieuwe sancties kunnen de spanningen op de oliemarkt aanjagen. Wij denken dat de olieprijs hierdoor mogelijk met 5 à 10% zal stijgen. Dit zou niet alleen de inflatie wereldwijd verhogen, maar ook spanningen in het Midden-Oosten opvoeren. Vooral rond de Straat van Hormuz, waar 20% van de mondiale oliehandel doorheen gaat.”
Concluderend stelt Geeroms dat de terugkeer van Trump als president een ernstige bedreiging is voor de mondiale energietransitie en klimaatinspanningen. “De keus voor meer olie en gas lijkt op korte termijn economisch aantrekkelijk, maar op lange termijn kan het desastreus uitpakken voor het milieu en ook voor de stabiliteit van de mondiale energievoorziening. Juist nu er samenwerking nodig is om klimaatdoelen te bereiken, lijkt Trump de klok terug te draaien.”
Dit is een origineel bericht van Allianz Trade