P E R S B E R I C H T
Onlangs is verschenen bij LM Publishers het boek Indo-Europese BATIK, Art Nouveau in Nederlands-Indië van Kees de Ruiter.
De Art Nouveau was rond 1900 enorm populair in voormalig Nederlands-Indië. Dankzij uit Europa geïmporteerde luxeartikelen, modetijdschriften, boekomslagen en reclameaffiches werd deze stijl bekend bij diverse bevolkingsgroepen, zoals inheems Indonesische, Indo-Chinese, Europese en Indo-Europese. Ook batikkerijen lieten zich inspireren door deze nieuwe stijl bij hun ontwerpen voor sarongs en andere gebatikte doeken. De invloed van de Art Nouveau is het duidelijkst te zien in de productie van de Indo-Europese ateliers, die vanaf de laat negentiende eeuw waren opgericht door Indo-Europese vrouwen, zoals Eliza van Zuylen en Lien Metzelaar.
Dit boek beschrijft een unieke familie-collectie die in de afgelopen eeuw is verzameld. De auteur Kees de Ruiter is de vierde generatie die een bijdrage heeft geleverd aan deze verzameling batik uit de periode 1850-1950 en het is voor het eerst dat een publicatie hierover verschijnt. De kunst van het batikken, een eeuwenoude uitsparingstechniek waarbij met vloeibare was en vele verfbaden een patroon wordt aangebracht op textiel. Een selectie van circa 140 gebatikte doeken wordt in groot formaat afgebeeld, waarbij de voorstelling, motieven, kleuren, symboliek en signaturen van de sarongs uitgebreid worden belicht. Deze batikkunst maakt deel uit van de hybride Indische mestiezencultuur, waarin Oost en West elkaar ontmoetten. Een batikkunst dóór vrouwen vóór vrouwen.
Wie waren deze Indo-Europese batikonderneemsters? en wie waren de draagsters? De kolonie was een gesegregeerde standenmaatschappij, niet alleen sociaal maatschappelijk, maar ook religieus. Deze groepen waren van elkaar gescheiden en batik onderstreepte deze verschillen, maar zorgde tevens voor verankering binnen een groep. We dragen niet alleen wat mode is binnen onze groep, maar we geven met onze kledingkeuze ook duidelijk aan tot welke groep en cultuur we willen behoren. Cultuur is immers wat je draagt én uitdraagt!
-----
Kees de Ruiter (Maastricht 1965) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn Indo-Europese grootmoeder kreeg hij de eerste antieke sarong, een gesigneerd exemplaar in Art Nouveau-stijl, een familie-erfstuk en de basis van deze collectie. Besloten is deze te schenken aan De Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (K.V.V.A.K.) te Amsterdam. Dankzij dit boek is deze batikkunst niet alleen toegankelijk voor kunsthistorisch en antropologisch onderzoek, maar ook ter inspiratie voor ontwerpers en vormgevers, nu en in de toekomst.
Het boek is vanaf nu te bestellen via LM Publishers via https://lmpublishers.nl/product/indo-europese-batik-1850-1950 en bij de boekhandel en bol.com.
- Indo-Europese Batik - verkoopprijs €39,50 - ISBN 9789460220302- hardcover 328 bladzijden -
Dit is een origineel bericht van LM Publishers
Ga naar alle berichten van deze organisatie.