'Meer prefabwoningen in 2030 alleen haalbaar met harde afspraken'

10 DEC 2024 08:09 | ING
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jan van der Doelen

Aanleiding:
Bouwminister Keijzer gaat ver voor meer woningen: 'Ik wil de eerste palen de grond in zien gaan'

Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stelt dat in 2030 50 procent van de geleverde woningen uit de fabriek komt. Momenteel ligt dit aantal op bijna 20 procent. Om meer woningen in de komende vijf jaar te realiseren moeten eerst de grootste belemmeringen voor ondernemers en investeerders worden weggenomen.

Minister organiseert Woontop

Hiertoe organiseert de Minister op 11 december een Woontop. Tijdens deze bijeenkomst komen partijen bij elkaar om harde afspraken te maken over het versneld bouwen van woningen.

De verwachting is dat ondernemers en investeerders best bereid zijn meer te investeren. Maar wel op voorwaarde dat de grootste belemmeringen wegvallen, zoals bezwaarprocedures en de ‘tweederde betaalbaarheidseis’ bij nieuwe projecten.

Door de belemmeringen weg te nemen verbetert de voorspelbaarheid van de afzet. Gebeurt dat niet, dan wordt investeren lastig en gaat de opschaling van fabrieksmatige bouw niet lukken.

Fabrieksmatig bouwen heeft de toekomst

In de afgelopen jaren is het aandeel fabriekswoningen in het totaal aantal nieuwe woningen gestegen tot bijna 20 procent. Die groei stokt nu enigszins. Bij fabrieksmatig bouwen kunnen machines, robots en digitalisering het personeelstekort opvangen. Daarnaast kan fabrieksmatig bouwen de druk op de toenemende bouwkosten verlagen.

Opschaling ingewikkeld voor bouwbedrijven

In een voorspelbare wereld werkt opschalen prima. Maar in de bouwwereld is dat een stuk ingewikkelder. De afhankelijkheid en onzekerheid van externe factoren zoals rente, wet- en regelgeving en beschikbare locaties is groot in de bouwsector. Ook is produceren op voorraad veel te kostbaar. De marges in de bouw zijn hiervoor te dun.

Hoogste tijd voor samenwerking

Inmiddels zijn er meerdere initiatieven in fabrieksmatige bouw in Nederland met een grote variatie in aanpak en allemaal relatief kleinschalig. Want investeren in fabrieksmatige bouw is kostbaar en tijdrovend. De noodzakelijke opschaling bereiken we alleen met intensievere en grootschalige samenwerking tussen bouwers, investeerders en andere belanghebbenden. 

Jan van der Doelen is sector specialist Building & Construction bij ING Sector Banking Meer informatie: https://www.ing.nl/zakelijk/sector/building-and-construction/arbeidsproductiviteit-bouw

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek