'Luisteren naar je lichaam absolute noodzaak bij preventie hardloopblessures’

03 JUL 2024 11:02 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ellen Kemler

Aanleiding:
Geen kans op derde olympisch goud voor Miller-Uibo op 400 meter door blessure

Hardloopblessures komen vaak voor. Gemiddeld kunnen lopers daardoor 20 dagen niet trainen of aan wedstrijden meedoen. Omdat hardlopen een erg individuele sport is, zijn er bijna geen algemene preventieve maatregelen die werken voor iedereen. Het luisteren naar je eigen lichaam is daarom bij preventie van hardloopblessures een absolute noodzaak. 

Hardloopster Miller-Uibo mist de Olympische spelen vanwege een blessure. In Nederland is hardlopen één van de grootste blessuresporten. Zo ontstonden er in 2022 naar schatting 660.000 blessures, waarmee hardlopen de derde blessuresport in Nederland is na voetbal en fitness. Niet alleen het aantal blessures is groot, ook het risico is met 5,5, blessures per 1000 uur hardlopen hoog. 

Een blessure kan veel impact op een loper hebben. Gemiddeld kan een loper 20 dagen niet trainen of aan wedstrijden meedoen, en  eenmaal geblesseerd is de kans op een nieuwe blessure groter. Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan naar het ontstaan en het voorkomen van hardloopblessures, is er nog geen universeel preventieprogramma dat voor iedereen werkt. Wel is bekend dat beginnende lopers meer risico hebben dan ervaren lopers, en dat een doel hebben om te gaan lopen niet alleen motiverend kan werken, maar ook het risico op een blessure doet toenemen. 

Omdat hardlopen een individuele sport is, zijn er weinig universele preventieve maatregelen die voor iedereen werken. In een recent gepubliceerde studie bleek een door een fysiotherapeut begeleid heup- en core-gericht oefenprogramma effectief in het voorkomen van beenblessures bij beginnende recreatieve hardlopers. Verder is voor hardlopers vooral het luisteren naar de signalen van je eigen lichaam absolute noodzaak om blessures te voorkomen. 

Ellen Kemler is senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Meer binnen de rubriek Sport