'Overheid is aan zet om van wegwerpcultuur een reparatiecultuur te maken'

09 DEC 2024 07:53 | Swappie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Martine Hardeveld Kleuver

Aanleiding:
Nederland circulair in 2050 | Circulaire economie | Rijksoverheid.nl

13 procent van de economie is nu circulair, volgens duurzame bedrijvenvereniging MVO Nederland. Onze economie moet in 2050 volledig circulair zijn, maar het aandeel stagneert. Om dit omhoog te krijgen en circulariteit de norm te maken, moet de overheid het consumentenbewustzijn vergroten en meer inleverpunten voor oude producten openen. 

Meer consumentenbewustzijn

In het huidige tempo zullen we in 2025 nooit volledig circulair zijn. De overheid moet hier nu meer aandacht aan besteden en daadwerkelijk in actie komen om circulariteit te stimuleren. Dit begint bij het vergroten van het consumentenbewustzijn. Om een consument over te halen om een circulaire keuze te maken, is het niet voldoende om slechts te zeggen dat het beter is voor de aarde. De overheid moet consumenten middels een grote landelijke campagne bewust maken van de impact die hun consumptiegedrag heeft op het milieu en hen laten zien welke mogelijkheden er zijn om milieubewustere keuzes te maken. Uit onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat 69,9 procent van de Nederlanders nog een of meerdere ongebruikte smartphones thuis heeft liggen. Bij de meeste respondenten (45,1 procent) zijn dat er één of twee. Het inleveren of verkopen van oude elektronische apparaten is dus een goed voorbeeld van een milieubewustere keuze.

Meer inleverpunten

Om echt iets te veranderen, moet de overheid het vooral makkelijk maken voor consumenten. Gemak dient immers de mens. Als er weinig inleverpunten zijn voor oude apparaten, dan zijn mensen geneigd hun product thuis te bewaren of op straat te zetten. Als de overheid meer inleverpunten opent, wordt het zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Kijk naar hoe consumenten nu al batterijen en kleding inleveren. Zo’n zelfde systeem moet de overheid opzetten voor telefoons, computers en andere elektronica. Door het inleveren net zo makkelijk te maken als boodschappen doen of tanken, wordt recycling aantrekkelijk voor iedereen. Het wordt een onderdeel van het dagelijks leven van consumenten. Zo komt de overheid steeds dichter bij een circulaire economie waarin iedereen zuinig omgaat met grondstoffen en minder elektronisch afval produceert. 

Martine Hardeveld Kleuver, Country Manager voor Nederland en België, Swappie

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid