RDW: 8 juni finale Self Driving Challenge

25 MEI 2023 07:00 | RDW

Zes studententeams van hogescholen en universiteiten uit Nederland strijden op donderdag 8 juni met elkaar in de finale van de Self Driving Challenge. De winnaar laat het snelste een zelfrijdende kart op het junior circuit in Assen circuit racen. Presentator en autojournalist Roland Tameling, bekend als de 'Huge Car Guy' is de host van de Self Driving Challenge. De hoogtepunten van de wedstrijd zijn live via de website van de Self Driving Challenge te volgen.

Doelstellingen

Voor de RDW is de Self Driving Challenge een manier om aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt en het onderwijs om jong, technisch talent aan zich te binden. Maar daarmee stopt het niet. De frisse blik en creativiteit van de studenten verschaffen de RDW en zijn partners ook nieuwe kennis van en inzichten in de techniek van autonoom rijdende voertuigen. De wedstrijd draagt bij aan de doelstelling om autonoom rijden dichter bij het grote publiek te brengen. Het is de vijfde keer dat de RDW de wedstrijd met autonoom rijdende karts organiseert.

Rol voor de RDW

De RDW faciliteert de Self Driving Challenge en voorziet de deelnemende onderwijsinstellingen van de benodigde hard- en software. Daarnaast organiseert de RDW testdagen en kennissessies waarin kennis en expertise wordt gedeeld. Gerard Doll, adjunct divisiemanager Voertuig Regelgeving en Toelating bij de RDW:

“Gezien de stap voorwaarts die Europa maakt op het gebied van het toelaten van autonome voertuigen blijft de challenge de aankomende jaren van groot belang om inzicht te krijgen in de mogelijkheden én onmogelijkheden van autonome functies. Maar ook om opgedane kennis weer te gebruiken voor aanscherping van regelgeving.”

Het stimuleren van onderzoek naar zelfrijdende voertuigen in het kader van veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid in mobiliteit, dat is de missie van de RDW.

Doll: “In de komende jaren willen we naast karts, ook een open categorie toevoegen aan de wedstrijd. Een mooie uitdaging voor onderwijsinstellingen, en allicht ook voor fabrikanten. Ook zij mogen participeren. Het grote plan is de Self Driving Challenge uit te laten groeien tot een wereldwijde competitie.”

Het gele team is van de Haagse Hogeschool en het blauwe team van Twente University. Foto's van de overige deelnemende teams zijn ook  beschikbaar. 

 

 

Noot voor de pers Ben je journalist en wil je bij dit event aanwezig zijn voor een reportage of interview met een van de teams of het organiserende team van de RDW? Vraag een persuitnodiging aan bij Odiel Mennink. Neem daarvoor contact op via: omennink@rdw.nl of via telefoon: 06 27503992. Kijk voor meer informatie op selfdrivingchallenge.nl of instagram: @selfdrivingchallenge Over de challenge De Self Driving Challenge biedt jong talent vijf maanden lang de kans om hun skills op het gebied van smart mobility verder te ontwikkelen. De voertuigklasse waarmee de studenten de race rijden is een elektrische kart. Het deelnemersveld bestaat uit studententeams van de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Windesheim Zwolle, Hogeschool Rotterdam, Haagse Hogeschool en de TU Twente. Het team dat de zelfrijdend voertuig foutloos in de snelste tijd over de baan laat racen, is de winnaar van de challenge. Programma en Host Roland Tameling Op het festival terrein, naast het junior racecircuit, vinden statische en dynamische demo’s plaats van autonoom rijdende techniek: • Ontdek hoe de nieuwste NXP-radartechniek werkt op een door hen geprepareerde ID.4; • Maak kennis met de technologie van de DUT22 van het Formula Student Team uit Delft; • Werp een blik op de Qbuzz van de toekomst van de Provincie Groningen; • En ervaar met onze rijvaardigheidsinstructeurs wat technologie voor autonome voertuigen nú al kan. • De presentatie van de challenge is in handen van Roland Tameling, ook wel bekend als de ‘Huge Car Guy’. Tameling werkt als journalist en presentator voor onder meer het Algemeen Dagblad en De Ondernemer, en presenteert de Self Driving Challenge voor de tweede keer. Zijn sidekick is Koen Peeters, strategisch communicatieadviseur bij de RDW. • De challenge begint om 11u00 tot 16u00 • Locatie: junior track TT-circuit Assen. Spelregels Ieder jaar bepaalt de organisatie spelregels voor de wedstrijd. Deze regels hebben betrekking op de kennisbehoefte van de RDW. Die kan over obstakelvermijding gaan, maar ook over bijvoorbeeld rij-of racetechniek, veiligheid of consistentie in reactievermogen. Om studenten de mogelijkheid te bieden betere resultaten neer te zetten, is de kart dit jaar uitgerust met meer sensoren dan ooit. Op de zelfrijdende voertuigen zijn verschillende camera’s en een 360-graden LiDAR-sensor gemonteerd. Bij de competitie beoordeelt een jury van deskundigen de teams op verschillende onderdelen. Om de finale te bereiken moeten de teams kwalificatieronden rijden. Dat gebeurt op 7 juni aanstaande, een dag voor de finale.

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren