Vanaf vandaag, vrijdag 16 mei, is de Groenlose Slinge bij Winterswijk weer een stuk schoner. Waterschap Rijn en IJssel opende vandaag de vernieuwde rioolwaterzuiveringsinstallatie in Winterswijk. Een extra zuiveringsstap zorgt ervoor dat nu nog meer vervuilende stoffen uit het water gehaald worden, zoals fosfaat, ammonium en medicijnresten. Door deze nieuwe techniek verminderen de medicijnresten in de Groenlose Slinge met meer dan zeventig procent. Daar komt het water van de waterzuivering namelijk terecht. Ook draagt het bij aan de Europese richtlijnen voor waterkwaliteit.
De vernieuwde rioolwaterzuivering is onderdeel van het pakket aan maatregelen om de beken en sloten rond Winterswijk schoner en gezonder te maken. Het waterschap bereidt zich daarmee voor op een toekomst met meer droogte en nieuwe stoffen in het afvalwater. Schoon en gezond water zijn van levensbelang voor mens en natuur. Het waterschap werkt hiervoor samen met onder meer gemeenten, ziekenhuis, apotheken, patiënten, inwoners en andere (overheids)organisaties. Deze partners dragen allemaal een steentje bij.
Zo pompen we het rioolwater slimmer naar de zuivering. Dit doen we met gemeenten Winterswijk en Oost-Gelre. Het streekziekenhuis in Winterswijk geeft plaszakken aan patiënten die een CT-scan met contrastvloeistof ondergaan. En apotheken in Winterswijk reiken zakjes uit, waarin men overgebleven medicijnen weer terug kan brengen. Hierdoor komen deze medicijnresten niet in het rioolwater terecht. Dit zorgt voor minder vervuiling in de rioolwaterzuiveringen en in de natuur.
Officiële opening
Om deze succesvolle samenwerking in de waterketen te laten zien, openden de bestuurders van verschillende partijen de rioolwaterzuivering vandaag: Dennis Wolsink en Peter Schrijver (bestuurders van Waterschap Rijn en IJssel), Joris Bengevoord (burgemeester Winterswijk), Joost van Oostrum (voorzitter omgevingsdienst en burgemeester Berkelland). Dit deden zij samen met Hugo Borger (Waterschap Rijn en IJssel), Freek Kramer (CLC Water namens Witteveen+Bos), Jeroen Steverink (gemeente Oost-Gelre) en Michael Bentvelsen (Unie van Waterschappen).
Dennis Wolsink, waterschapsbestuurder:
“Wij krijgen steeds meer te maken met droogte en nieuwe schadelijke stoffen in het afvalwater. Ik ben trots dat we hier in de Achterhoek een landelijk voorbeeld zijn van hoe je in de regio kunt samenwerken met alle partners in de waterketen. Gemeenten, ziekenhuis, apotheken, inwoners en bedrijven werken allemaal aan schoon en gezond water. En dat ook nog eens op een slimme en innovatieve manier. ”
Nieuwe technieken ingezet
De rioolwaterzuivering in Winterswijk maakt het afvalwater schoon van huishoudens en bedrijven in de regio Winterswijk en Groenlo. De nieuwe installatie is gebouwd als extra zuiveringsstap aan de bestaande waterzuivering. Het water wordt behandeld met een nieuwe, bewezen techniek van ozongas en een biologisch koolfilter. Zo worden er meer vervuilende stoffen uit het water gehaald, zoals fosfaat, ammonium en medicijnresten. Door de nieuwe techniek verminderen de medicijnresten in de Groenlose Slinge met meer dan 70%. Dit is vooruitlopend op de strengere Europese richtlijnen voor waterkwaliteit.
Europese richtlijnen waterkwaliteit
Deze investering van het waterschap draagt bij aan de Kader Richtlijn Water. Dit zijn afspraken die de Europese Unie heeft gemaakt om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het water goed genoeg is. Sinds de start van dit programma in 2009 investeert Waterschap Rijn en IJssel in de herinrichting van het watersysteem en het verbeteren van de rioolwaterzuiveringen. Daarnaast zijn er maatregelen genomen door landbouw, gemeenten en bedrijven. De waterkwaliteit is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd: 80% van de chemische en ecologische doelen van Waterschap Rijn en IJssel zijn gerealiseerd.
Nog meer verbeteringen komende jaren
In Winterswijk maken we ook nog een natuurlijke nazuivering. Hiermee halen we de laatste resten ammonium uit het water. De planning is dat de natuurlijke nazuivering eind 2026 klaar is. In Lichtenvoorde, Ruurlo en Aalten passen we de RWZI ook aan voor de EU-richtlijn. Deze zijn dan ook beter voorbereid op de toekomst en energiezuiniger in gebruik.
Open voor publiek
De vernieuwde waterzuivering is opengesteld voor publiek op zaterdag 17 mei tussen 10.00 en 13.00 uur. Geïnteresseerden kunnen dan een kijkje komen nemen hoe hun afvalwater met deze nieuwe techniek schoongemaakt wordt.
Noot voor de pers, niet geschikt voor publicatie:
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Bij publicatie s.v.p. naam fotograaf vermelden: Ivo Hutten.
Fotobijschrift: Bestuurders en deskundigen uit de Achterhoek bij de nieuwe rioolwaterzuivering
Dit is een origineel bericht van Waterschap Rijn en IJssel
Ga naar alle berichten van deze organisatie.