'Consumenten moeten opletten als ze zelf thuis tanden bleken'

08 MEI 2024 09:17 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hester Hendriks

Aanleiding:
Zelf je tanden bleken, is dat veilig? | Gezond | AD.nl

‘Zo veilig is zelf je tanden bleken: ‘Mits gel en bleeklepel verkregen zijn bij de tandprofessional’' kopt het AD. Tanden bleken is voor (bijna) iedereen toegankelijk en kun je thuis zelf doen. Maar consumenten moeten opletten wanneer ze tandenbleekmiddel online of buiten de Europese Unie kopen. Er kan dan te veel waterstofperoxide in het product zitten en dit kan schadelijk zijn voor de tanden of het tandvlees.

In tandenbleekmiddel zitten stoffen die tanden witter maken, zogenaamde bleekmiddelen. Een veelvoorkomend bleekmiddel is waterstofperoxide. Waterstofperoxide breekt stoffen die de tanden verkleuren af. Consumenten moeten opletten wanneer ze tandenbleekmiddel online of buiten de Europese Unie kopen. Er kan dan meer waterstofperoxide in het product zitten dan in Nederland volgens de wet is toegestaan. Te veel waterstofperoxide kan schadelijk zijn voor de tanden. Ook kunnen tandenbleekmiddelen met een hele lage zuurgraad (pH) schadelijk zijn voor het tandvlees.

Tandenbleekmiddelen die in Nederland in de winkel te koop zijn, zijn bij normaal gebruik veilig. Maar er zit te weinig waterstofperoxide in om tanden écht witter te maken. Ze worden daarom ook wel ‘onderhoudsmiddelen’ genoemd, producten die gebruikt kunnen worden om tanden wit te houden. Volgens de wet mogen drogisterijen, webshops, bleekstudio's, vrijgevestigde mondhygiënisten en schoonheidssalons alleen tandenbleekmiddel verkopen waar niet meer dan 0,1 procent waterstofperoxide of carbamideperoxide in zit. Dit percentage is de hoeveelheid die in ‘onderhoudsmiddelen’ zit. Bij verkeerd gebruik of door ongelukken, zoals het in de ogen krijgen of inslikken, kan waterstofperoxide zorgen voor irritaties. Denk hierbij aan branderige ogen of een pijnlijke slokdarm. In tandenbleekmiddelen die onder toezicht van een tandarts worden gebruikt mag daarom meer waterstofperoxide zitten (maximaal 6 procent). 

Meer binnen de rubriek Haar en beauty