Dit is een expertquote van Marij Zwart, senior WASH advisor (Water, Sanitaire voorzieningen & Hygiëne) bij het Nederlandse Rode Kruis, gespecialiseerd in drinkwater- en afvalwaterzuivering.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Waterreservoirs staan zorgelijk leeg in Zuid-Afrika, en de zomer moet er nog beginnen
We zien overal ter wereld hoe de toegang tot schoon water onder druk staat. Schoon drinkwater is niet vanzelfsprekend. Het is een kostbaar en schaars goed. Wetenschappers voorspellen dat er in 2040 in veel landen een watercrisis zal zijn. Door de groeiende wereldbevolking is er steeds meer water nodig om aan de groeiende behoefte te voldoen. En door klimaatverandering raken waterbronnen uitgeput en holt de waterkwaliteit achteruit. De wereld bestaat dan wel voor het grootste gedeelte uit water, slechts 3 procent daarvan is zoet water. Daarvan is weer het grootste deel niet beschikbaar als bron voor drinkwater, omdat het diep grondwater of bevroren water is.
Juist de mensen in de meest kwetsbare situaties hebben slecht toegang tot veilig water. Het is vaak ramp op ramp op ramp. Door de overstromingen in Libië is de waterinfrastructuur vernietigd. Door aankomende droogte dreigen grote delen van Zuid-Afrika zonder stromend water te zitten. In Syrië verwoestte de aardbeving waterleidingen. Uitbraken van ziektes als cholera en diarree liggen daardoor op de loer. Diarree is zelfs wereldwijd de tweede grootste doodsoorzaak van kleine kinderen. Maar liefst een op de tien kinderen onder de vijf jaar sterft erdoor. Dat is verschrikkelijk en vooral onnodig.
Water speelt de hoofdrol in veel van de projecten van het Rode Kruis – zowel voor, tijdens als na een ramp. Zo helpen wij bijvoorbeeld met het herstellen van de waterinfrastructuur na de aardbeving in Turkije en Syrië. In Ghana helpen wij bewoners van sloppenwijken om aangesloten te worden aan het waternet. Ieder jaar helpen we meer dan 100 miljoen mensen om toegang tot water te krijgen en om de waterkwaliteit te verbeteren.
Ieder mens heeft recht op veilig water. Hoog tijd dus voor een serieuze aanpak van de watercrisis, zodat de meest kwetsbare mensen niet keer op keer het hardst worden geraakt.
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Rode Kruis
Ga naar alle berichten van deze organisatie.