Martine Hardeveld Kleuver
Aanleiding:
Friesland wereldwijd koploper op het gebied van circulaire economie - Duurzaam Ondernemen
Zowel op nationaal als internationaal niveau laat Friesland opvallend goede circulaire prestaties zien. De provincie wint 10,6 procent van de grondstoffen terug en gebruikt ze opnieuw. Het Nederlands gemiddelde is 9,8 procent en het wereldwijde gemiddelde slechts 6,9 procent. De Friese mentaliteit werkt: samenwerking (met meer dan 180 partijen), daadkracht op lokaal niveau en vooral gewoon doen. Iedereen moet een voorbeeld nemen aan deze aanpak. Want juist door te doen, brengen we de circulaire economie dichterbij.
Veel mensen denken dat de overheid in actie moet komen om de circulaire economie werkelijkheid te laten worden. Friesland bewijst echter dat het ook anders kan. Bedrijven, overheden en kennisinstellingen kunnen op lokaal niveau samenwerken aan circulaire oplossingen, als ze de intrinsieke motivatie hebben.
Tegelijkertijd kan de overheid wel degelijk helpen, bijvoorbeeld door producenten te ondersteunen bij het terugbrengen van grondstoffen in de keten en het hergebruiken ervan. Op dit moment zijn circulaire keuzes vaak duurder: producenten die inzetten op hergebruik moeten fors investeren, terwijl niet-duurzame concurrenten deze extra kosten niet hoeven te maken. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie en belemmert de opschaling van circulariteit. Door bijvoorbeeld het btw-tarief op duurzaam geproduceerde producten te verlagen, wordt hergebruik financieel aantrekkelijker. Zo stimuleert de overheid circulair gedrag en ontstaat er een eerlijker speelveld. Op de lange termijn wordt circulair produceren daarmee niet alleen de juiste keuze, maar ook de voordeligste. Alleen samen maken we de circulaire economie werkelijkheid.
Dit is een origineel bericht van Swappie