Werkgeluk onder druk: nieuwe cijfers uit werkgeluktest laten opvallende daling zien

24 SEP 2024 08:30 | Driessen Groep

Uit de werkgeluktest van Driessen Groep, gestart in 2018 en inmiddels ingevuld door ruim 33.000 werkenden, blijkt dat het gemiddelde werkgelukcijfer in Nederland in 2024 aanzienlijk lager is dan in voorgaande jaren. Dit roept vragen op over de oorzaken en mogelijke verklaringen voor deze daling.

Werkgeluktest onthult nieuwe inzichten

De werkgeluktest, gestart als een tool die werkenden inzicht en tips geeft over het vergroten van werkgeluk, heeft door de grote hoeveelheid deelnemers waardevolle data opgeleverd. Op basis van deze data heeft Driessen Groep in 2024 voor het eerst een analyse gemaakt van de ontwikkelingen in werkgeluk over de afgelopen zes jaar.

Een belangrijke vraag in de test is: ‘Hoe gelukkig ben je met je werk en werkomstandigheden?’ Het resultaat is zorgwekkend. Waar deelnemers deze vraag in 2018 gemiddeld met een 6,9 scoorden, is dit in 2024 gezakt naar een schamele 5,3. Jeroen Driessen, CEO van HR-bedrijf Driessen Groep: “Het is schokkend dat het werkgeluk gemiddeld zo’n laag cijfer scoort."

Nieuw inzicht of afwijking?

De cijfers verschillen aanzienlijk van andere landelijke onderzoeken naar werkgeluk, zoals die van onderzoeksbureau Newcom. Prof. dr. Martijn Burger, academisch directeur van het Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO), noemt de bevindingen dan ook opvallend.

Hij heeft in eerdere onderzoeken nog geen vergelijkbare dalingen gezien in werkgeluk in Nederland. Volgens hem zou de daling te maken kunnen hebben met een toename van de ervaren werkbelasting en onzekerheden op de arbeidsmarkt.

Een andere mogelijke verklaring voor de daling ligt in een andere samenstelling van de respondenten die dit jaar de werkgeluktest hebben ingevuld. "We staan voor de uitdaging om te begrijpen of er werkelijk sprake is van een bredere neerwaartse trend in werkgeluk," aldus Burger. “Daarvoor is aanvullend onderzoek onder de respondentengroep noodzakelijk.”

Oproep aan werkgevers: werkgeluk als prioriteit

In ieder geval geven de cijfers volgens Jeroen Driessen aanleiding tot zelfreflectie voor werkgevers in Nederland. “Het verlies van werkgeluk kan wijzen op bredere problemen, zoals hoge werkdruk of een mismatch tussen persoonlijke waarden en de werkomgeving. Werkgevers moeten proactief handelen en een veilige, ondersteunende werkcultuur creëren waarin werkgeluk wordt bevorderd. Het is belangrijk om werkgeluk bovenaan de agenda te plaatsen en concrete stappen te ondernemen om het werkgeluk van werknemers te verbeteren. Werknemers hebben ook een verantwoordelijkheid, maar het is aan werkgevers om een rol te pakken in het creëren van de juiste omstandigheden.”

Werkgeluk vraagt om verdere verdieping

Driessen Groep beschouwt deze ontdekking als een duidelijk signaal dat om verdieping vraagt. Jeroen Driessen: “Het is belangrijk om te achterhalen wat er precies speelt, zodat we samen met werkgevers en werknemers gericht kunnen werken aan het vergroten van werkgeluk in Nederland. Driessen Groep zet zich met overtuiging in voor deze missie."

Over Driessen Groep en het onderzoek Bij Driessen Groep gaan wij voor werkgeluk voor iedereen. Om dat te bereiken helpt onze familie van bedrijven HR-professionals, directeuren en bestuurders van maatschappelijk gedreven organisaties bij het vergroten van werkgeluk. Al meer dan 30 jaar ondersteunen wij hen met diensten, advies en software voor iedere HR-uitdaging. Meer informatie vind je op www.driessengroep.nl De werkgeluktest is door Driessen Groep uitgebracht in 2018. Sindsdien is er data verzameld die in de zomer van 2024 is geanalyseerd. Dit onderzoek is gebaseerd op de antwoorden van 33.702 deelnemers. 75% van de deelnemers is vrouw en 25% is man. Het gaat om scores van verschillende personen door de tijd heen, niet dezelfde personen door de tijd. De werkgeluktest wordt verspreid door uitzendbureau Driessen en kennisplatform Werk&Geluk.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen